Akár a százezret is meghaladhatja a koronavírus-fertőzöttek száma, de nincs ok pánikra

A román főmikrobiológus elemzett egy sort.

Hirdetés

Az eddig pozitívan diagnosztizált közel 12 ezer romániai koronavírus-fertőzöttnél sokkal több lehet az országban, akár a szám tízszerese is – mondja Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke.

Ettől persze nem kell pánikba esni: az orvos szerda este világ más országaiból vett példákkal támasztotta alá, hogy 120 ezren is elkaphatták már a vírust.

Merthogy a helyzet az, hogy az emberek többsége tünetmentesen, vagy minimális tünetekkel vészeli át a fertőzést, úgyhogy nem is tud róla, hogy koronavírusos volt. Franciaországban például a tesztek alapján kiderült, hogy a 200 000 igazolt fertőzötthöz képest a lakosság 6 százaléka – vagyis 3,6 millió ember – már átesett a fertőzésen.

Ennek alapján lehet megbecsülni, hogy Romániában már 120 ezren elkaphatták a vírust, majd, mintha mi sem történt volna, élték tovább az életüket.

Mint mondta, a romániai lakosságszámhoz mérve ez sem nagy szám, és azt mutatja, hogy Romániában nincs jelent fokozott mértékben a vírus, egy-két kivételtől – például Suceava – eltekintve.

Azt is elmondta: már hetek óta 300-350 körül áll a naponta diagnosztizált új fertőzöttek aránya, ami annak tudható be, hogy a húsvéti időszakban az emberek betartották a távolságtartásra vonatkozó felkéréseket. A május 15. utánra bejelentett lazítások attól függnek, hogy a május elsejei hosszú hétvégén is így tesznek-e.

Hirdetés

Nelu Tătaru egészségügy-miniszter egy korábbi nyilatkozatára utalva – miszerint a korlátozások feloldása régiónként eltérő lesz, a helyi viszonyok függvényében – Rafila megerősítette: az intézkedéseket a helyi jellemzők figyelembe vételével kell meghozni, hiszen nem lehet összehasonlítani a 3000 igazolt fertőzéssel rendelkező Suceava megyét a 20 esetet jegyző Hargitával.

Vagyis: ahol kevesebb az igazolt fertőzött, ott sanszosabb, hogy átfogóabb lesz az enyhítés.

Reméljük, minél hamarabb eljön ez az időszak. És hogy Erdély az „élmezőnybe” tartozik majd.

Hirdetés