Illusztráció / Pixabay

Ajaj, már csak 109 szabad hely van az intenzív osztályokon. Mármint az egész országban

A fertőzöttek száma rohamosan nő, a kórházak lassan megtelnek, Mari néni meg még mindig azon filózik, hogy biztos csip van a vakcinában.

Hirdetés

Már majdnem 4500 (egészen pontosan 4441) a napi fertőzöttek száma, ami még az előző naphoz (szerda) képest is több mint 400-al több. A pozitivitási ráta így már 10,23%.

Legutóbb április 10-én volt ehhez hasonlóan magas a fertőzöttek száma, aztán következett az a megnyugtató nyári hullámvölgy, aminek következtében a társadalom nagy része egész egyszerűen megfeledkezett a járványról, nagyban lecsökkent az oltakozási kedv, így az azóta Indiából beszivárgott delta variáns most zavartalanul söpörhet végig rajtunk – mint ahogy teszi is.

Ami ennél is aggasztóbb, hogy az összesen 6271 kórházban ápolt fertőzött közül már 741-en fekszenek súlyos állapotban az intenzív osztályon. Az illetékesek csütörtökön meg is kongatták a vészharangot: jelen pillanatban országszerte már csak 109 szabad intenzív terápiás ágy van, pedig a negyedik hullám a jelek szerint még messze nem érte el a csúcsát.

Bukarestben például csak három szabad hely van az említett osztályon, pedig ott is egyre csak nőnek a számok: jelenleg már 1,93 ezrelék a fertőzöttségi ráta, kettő fölött pedig ott is könyörtelenül jön a sárga forgatókönyv, mint Kolozsváron. A kincses városban ugyanis a két nap türelmi idő után is 2 ezrelék fölött maradt (2,15) a fertőzöttségi ráta, így péntektől hivatalosan is jönnek a megszorítások.

Hirdetés

Az elmúlt 24 órában 71-en vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben.

Szóval, ha tetszett a korlátozásmentes nyár, akkor az őszt nagyon fogja utálni.

Hirdetés