Abszurdisztán: megbírságolták a magyar lakosságú Csomafalvát, mert csak magyarul adták ki a helyi újságot

A gyergyói település több mint 4000 lakója közül csak a rendőr családja román.

Hirdetés

Hát persze, hogy megint Dan Tanasă. A székelyföldi önkormányzatokat és egyéb intézményeket folyamatosan cseszegető hivatásos feljelentő korábban is bepanaszolta a gyergyócsomafalvi önkormányzatot, mivel a községi lapot csak magyarul adták ki. Emiatt tavaly augusztusban a testület figyelmeztetést kapott az Országos Diszkriminációellenes Tanácstól (CNCD), most azonban 2000 lej értékű pénzbírságot is kiszabta rá.

Tény, hogy a Csomafalvi Hírlap csak magyar nyelven jelenik meg, viszont a községben 4300 személy lakik, közülük 13-an vallották magukat románnak a legutóbbi népszámláláson. Azt persze nem lehet tudni, hogy kik, de a helyiek csak a volt rendőrfőnök családjáról tudják, hogy románok. A volt rendőrt pedig még tavaly megkérdezték, hogy igényli-e a helyi lap román változatát, de ő nem is válaszolt a megkeresésre.

Így hát marad a kérdés, amit a község polgármestere Márton László Szilárd is felvetett: ha mégis lefordítanák románra a helyi lapot, mégis kihez kellene eljuttatni, hogy ne érezze magát diszkriminálva?

Olvassa el a további részleteket a Székelyhonon.

Hirdetés