A választások előtt gyorsan leérettségizik, gondolta Nagybánya egyik tanácsosjelöltje, de elkapták puskázni

Az is megér egy misét, hogy miként került az esélyes pártkoalíció tanácsoslistájára.

Hirdetés

Ahogy dübörög a kampánygépezet, pártszínezettől függetlenül egyre több mocsok kerül felszínre a vidéki Románia rejtett bugyraiból. De nem csak vidéken vannak komoly gondok egyes pártok jelöltjeivel – hadd ne mondjunk most példákat, felsorolni is hosszú lenne –, nagyvárosokban is akad olyan jelölt, akinek semmilyen keresnivalója nem lenne egy magát valamire tartó párt listáján. Ahogyan nem kőbe vésett követelmény egy jelölttel szemben az, hogy ne legyen büntetett előéletű, úgy az sem számít, ha az illetőnek egyáltalán van-e érettségije.

A 38 éves Mihăiță Pamfil Sână nagybányai tanácsosjelölt úgy gondolta, nem késő a választások előtt egy hónappal szert tenni egy érettségire, így az augusztusi vizsgaidőszakban szeretett volna levizsgázni. Az civilben étterem-tulajdonos politikust azonban kizárták, mert puskázáson kapták rajta. Sână egyébként a Pro Europa romapárt színeiben akart indulna a polgármesteri tisztségért, de Cătălin Cherecheș polgármester köré csoportosuló pártkoalíció a romák szavazataira is igény tart, ezért felajánlottak neki egy helyet a listán (a 17. helyen, ami nem igazán befutó pozíció).

A bántalmazásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Mihăiță Pamfil Sână korábban a PMP helyi alelnöke volt, most a PNTDC pártba igazolt át a szintén büntetőügyes Cherecheșsel együtt. Pártkoalíciójuk része még a PSD, az ALDE és a Máramarosiak Pártja is. Szép kis társaság, mindenesetre.

Hirdetés