A székelyföldi klubok megelégelték a fociszövetség töketlenségét, szigorításokat javasolnak

Súlyosabban kellene büntetni a szurkolók magyarellenes kirohanásait a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda képviselői szerint, már egy szabálymódosító javaslatot is összeállítottak.

Hirdetés

Szigorítaná a román fociszövetség fegyelmi szabályzatát a magyarellenes szurkolói megnyilvánulások miatt az FK Csíkszereda és a Sepsi OSK: a két székelyföldi módosító indítványt nyújtott be a FRF-hez.

Jelenleg ugyanis a xenofób és rasszista megnyilvánulások miatt maximum 70 ezer lejes pénzbüntetés, valamint visszaesőként zárt kapus mérkőzés szabható ki a vétkes klubokra – ami a két székelyföldi csapat szerint teljesen hatástalan. Emiatt

a javaslat 5000-ről 10 000 lejre emelné a pénzbüntetés alsó határát, a felsőt pedig 80 ezerre,

és az ezt elérő klubokat zárt kapus mérkőzések mellett pontlevonással, sőt akár kizárással is büntetné.

A javaslat ugyanakkor kötelezővé tenné a játékvezetők számára, hogy a büntetendő nézői megnyilvánulások miatt félbeszakítsák a mérkőzést, amíg a hangosbemondó figyelmeztet a sportszerű szurkolásra.

A harmadik játékmegszakítás pedig végleges lenne,

azaz a vétkes csapat játék nélkül elvesztené a meccset. Az FK-nak augusztus 4-én, a Steaua elleni bukaresti Liga 2-es mérkőzésen kellett szembesülnie a katonacsapat ultráinak magyarellenességével, a Sepsinek pedig öt nappal később, a Farul Konstanca szurkolóival gyűlt meg a baja.

Míg a bukaresti találkozón a hangosbemondó többször is figyelmeztette a szurkolókat sportszerűtlenségükre, és egyszer a játékvezető is megállította a meccset, a Farul táborának magyarellenességére sem a rendezők, sem a bírók nem reagáltak. A konstancai klub már kapott is egy 10 500 lejes pénzbüntetést a Profi Ligától, a Steaua ügyét viszont még nem tárgyalta a FRF fegyelmi bizottsága.

Hirdetés

A módosító javaslat itt olvasható el teljes egészében:

Mint arról mi is beszámoltunk, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat levélben fordult a UEFÁ-hoz az sepsiszentgyörgyiek meccsén kitört botrány miatt, az európai fórum viszont semmitmondó válasszal reagált.

Hirdetés