Fotó: Biró Blanka / Székelyhon

A székely zászló színeiben pompázó lobogók miatt perelnek a székelyföldi románok

Nagy nehezen sikerült elérni, hogy törvény tegye lehetővé a sepsiszentgyörgyi város- és a háromszéki megyezászló használatát (is), ez azonban nem tetszik a Dan Tanasă civil szervezetének.

Hirdetés

Karácsonykor sem teszi le a „fegyvert” a székelyföldi románok legnagyobb civil szervezete, a Kovászna, Hargita és Maros megyei románokat tömörítő fórum, mely minden lehetőséget megragad, hogy a székely szimbólumokat üldözze.

Miután immáron törvényesen loboghatnak a székely zászló színeit és szimbólumait is megjelenítő lobogók, a civil fórum az ezt lehetővé tévő kormányhatározatot támadja a Brassói Táblabíróságon. Konkrétan a sepsiszentgyörgyi város- és a háromszéki megyezászló zavarja őket, elsősorban a színkombináció, illetve a románok jelenlétére utaló jelképek hiánya miatt.

A közigazgatási egységek saját zászlajának használatát 2015-ben foglalták törvénybe, és bár a székelyföldi települések jelentős része rövid időn belül benyújtotta a dokumentációt a minisztériumhoz, csak idén sikerült elfogadtatni ezeket. Ehhez persze az kellett, hogy egy magyar miniszter kerüljön a fejlesztési tárca élére, Cseke Attila személyében.

A Székelyhon beszámolója szerint az elmúlt hónapokban Kovászna megyében Dobolló, Málnás, Kommandó és Barátos községek címerét fogadta el a kormány, Kovászna, Kökös, Kézdiszentlélek, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye és Uzon esetében pedig a zászlót hivatalosították. Sepsiszentgyörgy zászlóját idén július elején tűzték ki a városháza homlokzatára, a megyezászlót elfogadó határozat szeptember 15-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben, azt követően Kovászna megyében több helyen is kitűzték.

Hirdetés