A románoknak ez kell, megkaphatják: nagyon úgy tűnik, összevont választások lesznek…

… egy pillanatra maradt egyedül az autóban a tanuló sofőr, máris elütött valakit… és Kolozsvár polgármestere megerősítette: bővíteni akarja az Avram Iancu-szobrot, meg múzeumot is akar a város híres szülöttjeinek.

Hirdetés

A románoknak ez kell, megkaphatják: összevont választások lesznek, meg egyéb nyalánkságok

Frissítés: Az est folyamán megtörtént a hivatalos bejelentés is. Marcel Ciolacu miniszterelnök és Nicolae Ciucă a nép elé állt és kimondta: az európai parlamenti és a helyhatósági választások valóban ugyanazon a napon, június 9-én lesznek. A PSD és a PNL valóban választási szövetséget köt, ami az EU-parlamenti választásokat illeti, közös listákra lehet majd szavazni. Az államelnöki választások valóban szeptemberben lesznek: több dátum is van, de a legkedvezőbb a vezérek szerint az lenne, ha szeptember 8-án sor kerülne az első fordulóra, szeptember 22-én pedig jöhetne a második forduló. A parlamenti választásokra pedig december 8-án kerül sor. Hogy mi változik még a menetrenden, egyéb részletkérdésekben, azt csak a Jóisten tudja.

Nagy nap ez a szerdai a román politikában. A mai szent napon ugyanis eldől, hogyan zajlanak az idei szuperválasztási év eseményei a mioritikus hazában. A két nagy párt (ha valaki nem tudná, a PSD meg a PNL) reggel óta iszapbirkózik azon, hogy miképpen is legyen. Persze, nem a semmire alapoztak. Megrendeltek ugyanis egy közvélemény-kutatást. Ugye, ilyenkor szokták azzal ámítani a népet, hogy megkérdik tőle: na, kedves nép, neked mi kell?

Az a bizonyos közvélemény-kutatás pedig azt eredményezte, amely mindkét nagy pártnak a legkényelmesebb: a népnek összevont európai parlamenti és helyhatósági választásokat kell (a megkérdezettek 60%-a állítólag így válaszolt). Na és ha ez kell a népnek, megkaphatják!

A terv pedig a következő: az európai parlamenti és helyhatósági választások egy napon lesznek, mégpedig június 9-én. Az európai parlamenti választásokon a PSD és a PNL közös listán indul majd, mivel kötnek egy választási szövetséget és akkor minden rendben lesz. A helyhatóségi választásokon pedig előfordulhat, hogy megegyeznek: az egyik párt viszi a megyei tanácselnöki, a másik pedig a megyeszékhely polgármesteri székét. Az államelnökválasztások is közelebb csúsznak, méghozzá szeptemberre. A parlamenti választások viszont meradnak, ahol vannak.

Na, ez a terv. A hivatalos bejelentések szerda estére várhatók. Igazán jó lenne, ha nem borulna minden, ahogy az igen gyakran elő szokott fordulni a hazai politikai élet bilijében.

Egy pillanatra maradt egyedül az autóban a tanuló sofőr, máris elütött valakit

Ez a temesvári történet nem vicc, bár fájdalmasan vicces. Tessék elképzelni egy 42 éves hölgyet, aki éppen vezetni tanul. Ügyesen irányítja a kimondottan erre a célra szolgáló gépkocsit, mellette ül az oktató. És mennek szépen. Aztán egyszer csak megpillantanak egy autót az orruk előtt, az utcán, szemmel láthatóan lerobbant. A másik sofőr, egy 20 éves hölgy, igyekszik megoldani a helyzetet.

Mit tesz az oktató? Jóindulatú ember, segíteni akar. Megkéri a diákját, ugyan húzzon már félre, mert ő kiszállna, megnézné, mi a baj. A diák szépen félrehúz, az oktató kiszáll, odamegy a másik autóhoz. És ez az a pillanat, amikor a 42 éves hölgy egyedül marad az autóban. Gondolja, jó lesz, ha sebességbe teszi a masinát.

Hirdetés

Az ötletet tett követte. Mire az autó meglódult (se fék, se kuplung, se kikapcsolás, na ja)… és elütötte a 20 éves hölgyet. És innen nincs miért csodálkozni azon, hogy a megrémült sofőrtanonc továbbra sem taposott bele a fékbe, hanem hagyta, menjen az autó, amerre lát. Az autó meg ment is. Bele egy odébb parkoló másik autóba. Feltehetőleg az oktató volt az, aki riasztotta a tűzoltókat, a mentőket, a rendőrséget, akit csak tudott.

A mentőnek volt is dolga: sajnálatos módon a 20 éves hölgyet azonnal kórházba kellett szállítani, a sérülések kezelése és további vizsgálatok végett. A rendőrség pedig bűnügyi vizsgálatot indított, gondatlanságból elkövetett testi sértés okán.

Kolozsvár polgármestere megerősítette: bővíteni akarja az Avram Iancu-szobrot, meg múzeumot is akar a város híres szülöttjeinek

Ha azt hiszik, hogy Erdély fővárosának álmultikulti bírója (Emil Boc, ha valaki esetleg nem tudná, kiről van szó) kényelmesen hátradől most, hogy ilyen szép történelmi központja lett a városnak, nagyon téved. Boc úr tele van tervekkel. Például: ott van, ugye, az a Gheorghe Funar által a nemzeti színház és az ortodox katedrális közé odaszúrt szobormonstrum, az Avram Iancu-szobot. Minden jóérzésű ember azt mondja, hogy talán jobbat tenne Kolozsvárnak, ha azt a szoborszörnyet szép csendben elpaterolnák valahova, ahol nem szúrja az emberek szemét. Nos, Boc úr kerek perec megerősítette, hogy mócként (ő móc, ugye) és lokálpatriótaként a mundérja árán is megvédi a szobrot, sőt, azt tervezi, hogy odabiggyeszti az oszlop aljára Iancu vezéreinek alakjait is, akik benne voltak az eredeti szobortervben, de aztán valahogy elmaradoztak útközben. Na, ha ez a terv megvalósul, akkor lesz igazán szép a Bocskai tér.

De más terve is van a bírónak. Készíttetett magáról egy videót, amelyben bejelenti, hogy pont akkor, pont ott aláír egy építkezési engedélyt. Mégpedig egy új múzeumét. A múzeum Kolozsvár nagy szülöttjeiről fog szólni. Ott lesznek a nagy szülöttek tárgyai, no meg digitálisan is megjelenítik őket. A videóban mindjárt mondott is két nagy szülöttet a bíró: Bartolomeu Anania ortodox püspök és Dumitru Fărcaș tárogatóművész.

A múzeum a Deák Ferenc (Eroilor) 17. szám alatt nyitja meg kapuit, miután kész lesz. És feltehetőleg a kolozsvári álmultikulti bíró gondoskodni fog arról, hogy ne tengjenek túl benne az „idegen” elemek. Már csak azért is, hogy ne kelljen az ünnepélyes megnyitó után egy nappal bezárni, mint a történelmi múzeum lapidáriumát.

Hirdetés