A románok több mint felének pantomimtábor a külföldi nyaralás, de nyelvtudásban a britek az utolsók

A magyarországiak többsége is Bikicsunájt énekel Big in Japan helyett.

Hirdetés

A románok több mint fele, 64,2 százaléka nem beszél semmiféle idegen nyelvet, ezzel a másodikok vagyunk a britek után az EU-s szégyenlistán. Nagy-Britanniában az Eurostat adatai alapján készült friss felmérés szerint ez az arány 65,4 százalék, viszont ez nekik nem annyira nagy érvágás, tekintve, hogy az angol a leggyakrabban használt nemzetközi nyelv.

Egy hasonló cipőben járó romániai családnak viszont így az éves családi nyaralás felér egy pantomimtáborral, ahol végül a videójátékokon kupálódott 12 éves Ionică lesz a hézagos szókincsű családi vésztolmács.

Románia után egyébként Magyarország következik a sorban 57,6, majd Bulgária 50,5 százalékkal.

Románia tekintetében nem is a listán elfoglalt pozíció a legmeglepőbb, hiszen az ország minden közoktatással kapcsolatos kérdésben hagyományosan katasztrofálisan teljesít, hanem az idegennyelv-órák száma és az elért eredmény közötti kontraszt az, ami igazán szembeötlő. 2011-től ugyanis az országban már az előkészítő osztályosok (6 évesek) is tanulnak egy idegen nyelvet (jellemzően angolt), ötödiktől pedig már a második idegen nyelv is beköszön, így az ország formálisan az ötödik helyen áll a nyelvórák számát illetően, ezek hatékonysága azonban, mint látjuk, messzemenően elmarad az előzetes elvárásokhoz képest.

Nyelvtudás tekintetében egyébként Svédország (3,4%), Dánia (4,2) és Lettország (4,2) áll a legjobban.

Hirdetés

Extra adalék: az EU-ban többen tanulnak oroszt (2,5 %), mint olaszt (1,3 %).

Hirdetés