A románok kiakadtak a román-svéd Eb-selejtező előtt, mert a svédek a rasszista szurkolóktól merészelnek tartani

Álszentség kimaxolva, labdarúgó-szövetségi szinten.

Hirdetés

Ha szemforgatásból rendeznének Európa-bajnokságot, a román futballilletékesek olyan toronymagasan nyernék meg, hogy még a következő öt kiírásban is nekik kellene adni az aranyérmet. A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és a válogatott szövetségi kapitánya most éppen azért sápítozik, mert a péntek esti bukaresti Eb-selejtező előtt a svédek – akivel a románok még versenyben vannak az EB-szereplést érő második helyért a csoportban – bátorkodtak felhívni a figyelmet arra, hogy tartanak a román szurkolók rasszista megnyilvánulásaitól.

A svéd válogatott biztonsági osztályának vezetője, Janne Gustavsson közölte: a biztonsági intézkedések fokozását kérte a meccs előtt az UEFA-tól, több biztonsági őrt kérnek a szállodájuk és a stadion környékére, de a svéd kispad köré is.

Felidézte: Romániának a közelmúltban zárt kapukkal kellett játszania a román szurkolók rasszizmusa miatt, az UEFA kődobálás és gyújtogatás miatt is szankcionálta az országot.

Janne Andersson szövetségi kapitány csak annyit mondott: megbeszélte csapatával, mi a teendő rasszista megnyilvánulások esetén, és reményét fejezte ki, hogy nem kerül ilyesmire sor.

Erre akkora műfelháborodás-hullám öntötte el a román futballéletet, hogy az már a kulisszákat hasogatja.

A Román Labdarúgó-szövetség dörgedelmes közleményt adott ki, amelyben kijelentik: egyetlen olyan mérkőzés sem volt, amelyen a román szurkolók ne tisztelték volna a külföldi ellenfél rasszát vagy bőrszínét. A „Kedves svéd vikingek!” megszólítással kezdődő közlemény ezen túlmenően hosszas ömlengés arról, mennyire vendégszeretőek a románok, de azért emellett mennyire kemény ellenfelek.

Hirdetés

Cosmin Contra román szövetségi kapitány is védelmébe vette a szurkolókat, mondván: szó sincs arról, hogy rasszisták lennének.

Nos, az ügy előzménye, hogy Romániának a Norvégia elleni selejtezőt zárt kapukkal – pontosabban mintegy 30 ezer gyerek buzdítása mellett – kellett lejátszania Bukarestben, mivel korábban a Spanyolország és a Málta elleni mérkőzésen is magyarellenes rigmusokat skandáltak a román szurkolók.

Vagyis hát annyiban a román illetékeseknek tényleg igazuk van, hogy a fekete bőrű, arab vagy ázsiai származású játékosoknak nincs mitől tartaniuk. A svédeknek meg pláne.

Akárkivel játszik ugyanis a román válogatott, a román szurkolók úgyis a magyarokat szidják teli szájjal.

Hirdetés