Úgy néz ki, mégsem lesz egységes elektronikus napló az iskolákban, a minisztérium inkább bukik 40 millió eurót

Jelenleg kereskedelmi szoftverekkel oldja meg több száz iskola az e-naplózást, most a kormány kihátrál a saját egységesítő projektjéből.

Hirdetés

Úgy tűnik, az oktatási minisztérium letesz az ingyenes és egységes, digitális iskolai naplók bevezetésének országos projektjéről, ezzel pedig lemond több mint 40 millió euróról, mert képtelen volt három év alatt eljutni a közbeszerzési kiírásig az egyébként nagyrészt európai uniós finanszírozású projekttel.

A digitális oktatásirányítási információs rendszer (SIMS) kiépítéséről szóló szerződést még 2019-ben írta alá ünnepélyesen az oktatási tárca, további két minisztériummal közösen. A hangzatos tervek között szerepelt a digitális naplók bevezetése, további sokat ígérő digitális platformok megvalósításával együtt.

Mivel a pénzügyminisztérium által frissen közzétett jövő évi költségvetési tervben egyetlen vasat sem különítettek el a projektre, az oktatási szakportál arra következtetett, hogy elúszott a program.

2021 márciusában még arról volt szó, hogy a SIMS reális és pontos adatokkal szolgál majd az oktatási rendszer problémáiról, mint például a hiányzásokról vagy az iskolaelhagyásokról. Korábban azt is ígérték, hogy online lehet majd jelentkezni a középiskolákba, a szülők is nyomon követhetik gyermekük jegyeit az online katalógusban, sőt mi több, a tanárok akár telefonról is bevezethetik a jegyeket.

Az szerződés aláírás óta több miniszter is megfordult az oktatási tárca élén, akik sűrűn figyelmeztettek a program elakadására. Sorin Cîmpeanu egyenesen úgy fogalmazott, hogy digitalizáció kezdőlépéseiről lévén szó óriási figyelmeztető jel ez az országos helyreállítási tervben elérhető összegek tükrében.

Hirdetés

A történethez hozzátartozik, hogy az idei tanévkezdésre országosan már 742 iskola vezette be önerőből a különféle, magáncégektől vásárolt elektronikus katalógusokat. A folyamatot éppen a szaktárca kísérleti programja indította be, mely lehetővé tette a fizetős oktatási alkalmazások használatát.

Egy biztos, a különbséget a fizetős alkalmazások és az EU-s pénzből biztosított ingyenes platformok között a szülők pénztárcája érzi meg. Csak akkor ne hívjuk ingyenes közoktatásnak azt, ami Romániában zajlik.

Hirdetés