A román turisták 44 millió eurót szórtak szét szilveszterkor, és akkor még panaszkodunk, hogy így meg úgy

Boldog BÚÉK-ot! Otthon ünnepelt vagy útra kelt az év utolsó napjaiban?

Hirdetés

A Romániai Turisztikai Munkáltatók Szövetsége (FPTR) szerint idén 170 ezer turista kereste fel szilveszterkor a hazai üdülőhelyeket, akik összesen 44 millió eurót vertek el abból a jeles alkalomból, hogy a Föld ismét megkerülte a Naprendszer csillagát. (Igen, a Nap is csak egy csillag.)

A szilveszteri turisták száma alig 2,5 százalékkal növekedett azóta, hogy a Föld legutóbb megkerülte a Napot (vö.: múlt szilveszter), az elköltött lóvé viszont 10 százalékkal.

Az FPTR szerint a románok nagy része belföldi célpontokat keres fel, de egyre több külföldi is nálunk durrantja el a pezsgőt az év utolsó percében. Tehát Hans december 28-án bevágja az asszonyt meg a gyerekeket a strapadusterbe, és átrongyolnak Románba, mert káposzta itt is van dögivel, csak sokkal olcsóbb, mint náluk a Bajor-Alpokban.

A legtöbben (csaknem 59 eztren) vidéki panziókat kerestek fel, ami kb 2,5 százalékos növekedést jelent, de majdnem 10 százalékkal többen, mintegy 27 ezren választották a hazai fürdőhelyek valamelyikét.

A legnagyobb túlzsúfoltság a hegyvidéki üdülőhelyeken volt idén (32,4 százalékkal többen, mintegy 49300-an mentek magasra) annak ellenére, hogy a szokatlanul meleg időjárás miatt hó nem nagyon volt. De egyrészt az üdülőjegyeket így is el kellett költeni, másrészt végre az alföldiek is felmerészkedtek a hegyekbe, akik eddig fáztak volna ott. („Mit nekem te zordon Kárpátoknak / Fenyvesekkel vadregényes tája!”)

Hirdetés

A hazai nagyvárosokban csaknem 32 ezren csapatták a bulikát.

Külföldi célpontokat turisztikai irodák közvetítésévél 10870 román keresett fel, de egyre többen szervezik saját maguknak a külföldi utakat az online szállásfoglaló platformokat igénybe véve.

Hirdetés