Illusztráció / Pixabay

A román termőföldek felét még mindig úgy művelik, mint a kőkorszakban

Íme, néhány adat arról, hogy mi a baj a romániai mezőgazdasággal.

Hirdetés

Szomorú képet fest a romániai mezőgazdaságról, hogy még mindig több mint hatszázezerre tehető azon gazdálkodók száma, akik kizárólag a megélhetésért művelik a birtokukban lévő, jellemzően kis méretű területeket. Gyakorlatilag ha nem művelnék földjeiket, elveszítenék az egyetlen forrást, melynek köszönhetően étel kerül az asztalukra. Sokatmondó az is, hogy

ezek a kis területek adják a megművelhető romániai területek felét, miközben a termelésnek mindössze a 10-15 százalékát teszik ki.

A képviselőház agrárbizottságának elnöke, Adrian Chesnoiu által közölt adatok szerint az önellátó földművelés jellemzője, hogy a gazdák legfontosabb eszköze még mindig a ló és a kapa. Ez a kategória nem engedheti meg magának azt, hogy modern mezőgazdasági gépeket vásároljon, növelje a termelést, és értékesítse a megtermelt javakat.

A közepes nagyságrendű területeket birtokló gazdák ennél jobb helyzetben vannak, ide sorolhatóak azok, akik legkevesebb 10, legtöbb 100-150 hektáron gazdálkodnak. Ők valamivel fejlettebb technológiát alkalmaznak, de számukra is a föld jelenti az egyetlen bevételi forrást.

A legkevesebben – alig négyezren – azok vannak, akik már okos eszközöket használnak a földművelés során.

A mezőgazdasági területek 30 százalékán zajlik intelligens gazdálkodás,

ehhez képest ez a kategória adja az országos gabonatermelés 70 százalékát. Mindez nem lenne lehetséges a jövő mezőgazdaságát jelentő intelligens gépek nélkül.

Hirdetés

A román agrárium súlyosan alulfinanszírozott, és a tavaly óta még a korábbi támogatások egy része megszűnt, miközben késlekedik a pályázatkiírás is az új európai projektekre is. A gazdák emiatt szerdán egy traktoros tüntetésre készülnek a parlament épülete előtt. Azt szeretnék elérni, hogy a mezőgazdaság ágazata bekerüljön az idei év stratégiai prioritásai közé.

Korábban azért álltak sztrájkőrséget, mert a kormány és a parlamenti többség nem volt hajlandó belefoglalni a 2021-es költségvetési törvény tervezetébe a 2020-as tavaszi vetéseket ért aszálykárokért fizetendő támogatásokat. Az aszály által sújtott gazdák gyakorlatilag a csőd szélén állnak.

Hirdetés