A román oktatás diplomás munkanélkülieket termel, akik már a becsődölt vendéglátásnak sem kellenek

A legtöbb romániai fiatal tisztában van vele, hogy az iskola nem segít.

Hirdetés

Nem könnyű a frissen végzettek élete, és ezt ők maguk is tudják.

Tízből nyolc 18–26 év közötti fiatal például egy új felmérés szerint pontosan tisztában van vele, hogy az iskolai végzettség mit sem segít az álláskeresésben. Vagyis visszaértünk a rég ismételgetett diagnózishoz: a csapnivaló oktatás futószalagon gyártja a diplomás munkanélkülieket.

Így, mivel az iskolában bízni nem lehet, sokan (több mint 77%) abban látják a fejlődés, és az egyéni érvényesülés lehetőségét, ha a suli mellett az ember tréningeken, továbbképzőkön vesz részt önszorgalomból.

A pandémia előtt a legtöbb frissen végzett viszonylag gyorsan megtalálta ugyan az első munkahelyét – de figyelem: ez az első munkahely sokuknál a vendéglátóiparban volt, ami ugye most haldoklik.

Az átalakulóban lévő gazdaság, a szűkülő lehetőségek közepette sokan biztonságra vagy legalábbis annak az illúziójára törekednek: 78,9% stabil „munkakönyves” állást szeretne, és csak 16% képzeli el magát szabadúszóként.

A megkérdezettek több mint fele, 52,6%-uk kényelmes irodai munkát szeretne, és csak 14,5% számára vonzó a terepmunka.

Hirdetés

Csökkent ugyanakkor az érdeklődés az elmúlt években népszerű újságírás és az ingatlanbiznisz területén, de egyre több fiatal szeretne vállalkozni, és a szociális média által megteremtett új „álláslehetőségek” (influenszer, vlogger, blogger) is egyre többeket vonzanak.

A fiatalok nagyon realisták ugyanakkor a pénzügyekben. Legtöbbjük (39,5%) 2500–3500 lejes kezdőfizetésre számít, 27,6% reménykedik egy 3500–4500 lej közöttiben, és csak 15,8% annyira optimista, hogy egy ennél is nagyobb fizetésre merjen gondolni.

17,1% viszont megelégedne a minimálbér körüli összeggel is, 1500–2500 lejért is dolgozna.

Hirdetés