A román külügy adott még egy diplomáciai pofont Oroszországnak…

… az útügyesek aszfaltot, bocsánat, hamut szórnak a fejükre a román Golden Gate híd miatt… és egy fiatalember elkötött egy taxit Szatmárnémetiben, aztán belehalt.

Hirdetés

A román külügy adott még egy diplomáciai pofont Oroszországnak

Ugye, hosszú idő után idén márciusban a Moldovai Köztársaság parlamentje eldöntötte, aztán Maia Sandu moldovai államelnök kihirdette: olyan, hogy moldovai nyelv nincs, a Moldovai Köztársaság hivatalos nyelve a román. A közvélemény-kutatások korábban vegyes eredményeket mutattak, viszont – feltehetően az orosz–ukrán háború kapcsán is – az új felmérések is azt mutatják, hogy a moldovai lakosság több mint fele a románra voksol, mint hivatalos nyelvre.

Nos, ennek kapcsán már voltak csörték az orosz és a román külügy közt, és tessék, itt a legújabb: pénteken Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője üzent annak kapcsán, hogy 350 éve született Dimitrie Cantemir moldvai fejedelem és polihisztor. Ezt üzente, többek közt: „Dimitrie Cantemir sokat tett a moldovai államiság és nemzeti identitás megőrzése és megerősítése érdekében, továbbá az orosz–moldovai kapcsolatok fejlesztése ügyében”. Na és konkrétan a moldovai nyelvről is beszélt, imigyen:

„A moldovai nyelv a múét évezred közepén alakult ki. Az első szótár a 16. században jelent meg, és a cirill ábécén alapult. Léteznek 17. századi moldovai nyelven írt nyelvemlékek.”

No, több se kellett az erre a témára érthető módon érzékeny román külügynek. Radu Filip külügyi szóvivő csattanós választ küldött Zakharova asszonynak. Ezt:

„Emlékeztetjük Zakharova asszonyt, hogy éppen Dimitrie Cantemir fejedelem volt az, aki világosan leírta, épp egy Szentpéterváron kiadott könyvben, hogy Havasalföld és Moldva fejedelemségek lakói ugyanazt a nyelvet beszélik. Ez pedig immár századok óta szilárd és tudományos bizonyítéka annak, hogy az úgynevezett „moldovai nyelv” nem létezik”.

Így állnak most a felek. Jöhet a következő menet.

Az útügyesek aszfaltot, bocsánat, hamut szórtak a fejükre a román Golden Gate híd miatt

Ugye, ország- és világrengető hír volt a hazai sajtóban, hogy idén július 6-án átadták a román Golden Gate-nek becézett brăilai Duna-hidat. Annyi politikus vett részt a szalagvágó ünnepségen, csoda, hogy nem szakadt le alattuk a híd.

Igaz, hogy bő egy hónap múlva már arról érkeztek hírek, hogy Európa harmadik leghosszabb függőhídjának csavarjai, úgy meglazultak, hogy kézzel ki lehet őket csavarni. A romániai híd- és út- és egyéb építési bakik vaskos története ismeretében nyugodtan el lehetett kezdeni izgulni.

És tessék! Novemberben vagyunk, és kiderült, hogy az építő elbaltázott recept szerint terítette a hídra az aszfaltszőnyeget. Minek következtében szép hullámos lett az útfelület.

Hirdetés

Az illetékesen első körben természetesen a teherautókra próbálták kenni a dolgot, hogy miattuk hullámzik az aszfalt a hídon, mert kánikula idején nem tartották be a vonatkozó korlátozásokat. Utána viszont jöttek a szakértők, megvizsgálták az aszfaltot és kijelentették: rossz!

Most nagy valószínűség szerint az lesz, hogy teljesen új aszfaltréteget kell önteni a hídon. Miután félmilliárd eurót beleraktak már. És a politikusos ünnepi átadás óta csak négy hónap telt el.

Egy fiatalember elkötött egy taxit Szatmárnémetiben, aztán belehalt

Szomorú bizonyítéka az alábbi eset annak, hogy milyen tragédiába fulladhat egy elvileg egyszerű kommunikációs helyzet.

A hírek szerint szombat hajnalban történt, hogy egy 28 éves fiatalember Szatmárnémetiben beült egy taxiba. És vitába keveredett a sofőrrel, ami a viteldíjat illeti. Feltehetően szó szót követett, aztán egy adott ponton a taxis segítségül hívta a kollégáit. Nyilván nem a kormány mellől, hiszen a fiatalember egy adott pillanatban odaült, gázt adott és elhúzott. Sajnálatos módon nem jutott messzire. Elvesztette uralmát a jármű fölött és beleszáguldott egy tömbház falába.

Természetesen azonnal riasztották a mentőszolgálatot és a rendőrséget, ám a helyszínre érkező illetékeseknek nem sikerült az élesztés.

A tragikus baleset körülményeit jelenleg is vizsgálják, mert valóban feltevődik néhány kérdés. Mi történt valójában a vita közben? Mi vette rá a fiatalembert, hogy elkösse a taxit? Ki fenyegetett kit és mivel? Józan volt-e az áldozat?

Persze, közben meg az van, hogy a fentiektől függetlenül, a halál pontot tett egy életre. Érdemes tehát elgondolkodni a jó kommunikáció fölöttébb szükséges voltáról.

Hirdetés