A román hokiszövetség szabálytalanul összehívott gyűlésen büntette volna a székely hokisokat

Közben a Román Olimpiai és Sportbizottság feljelentette őket a diszkriminációs tanácsnál. És nem csak ott.

Hirdetés

Talán csak a marslakók nem hallottak a hét elejének nemzeti álbotrányáról: a szlovéniai vébén a többnyire székely játékosokból álló válogatott együtt énekelte a székely himnuszt a lelátók népével, a magyar–román meccs után.

Oké, a román politikai elit és média egy része fulmináns agyfaszt kapott a hírtől: mindenki hőbörgott, sikoltozott, lemondást követelt stb. Aztán pár nap alatt elült a vérzivatar, legalábbis a közbeszéd szintjén. Nem úgy a román hokiszövetségben, amelynek főtitkára egyenesen hazaárulással, továbbá a meccs eladásával vádolta a székely hokisokat.

A szövetségi elnökség dérrel-dúrral beharangozott egy gyűlést, amikor is majd jól megbüntetik a hazaárulókat. Az eleinte csütörtökre meghirdetett gyűlés végül pénteken zajlott… volna, ha a 13 elnökségi tagból jelen lett volna legalább kilenc, amenny az érvényesség feltétele. De nem volt jelen, csak hét.

És valójában nem is ez a gond. A hírek szerint egy elnökségi gyűlést a szabályok értelmében öt munkanappal a kijelölt időpont előtt kell meghirdetni. Na mármost, ha abból indulunk ki, hogy az álbotrány hétfőn pattant ki, és feltesszük, hogy a bosszúszomjas vezérség már hétfőn kidoboltatta a gyűlést, akkor számoljunk ki öt munkanapot: kedd, szerda, csütörtök, péntek, hétfő. Nos, az érvényes szabályok szerint hétfő előtt meg sem tarthatták volna az inkvizóciót. Ejnye, sporttársak!

Na de a véletlen úgy hozta, hogy a galaci hokiklub három elnökségi képviselője (ez is érdekes: a román válogatott hokicsapat színe-javát székely klubok adják, mégis csak egy székely képviselő ücsörög az elnökségben) éppen pecázott a Duna-deltában és online sem tudtak részt venni a vészgyűlésen, mert nem volt jel a maroktelójukban.

Hirdetés

Elmaradt tehát a szabálytalanul meghirdetett gyűlés. Május 24-én viszont meglesz, és a tervek szerint valóban keményen meg akarják büntetni a székely hokisokat. Az egyik verzió szerint egy évre eltiltják őket a válogatott szerepléstől. A másik mérlegelt lehetőség az, hogy eltiltják őket a magyar bajnokságban (Erste Liga) való szerepléstől.

És ha már lúd, legyen kövér: a pénteki szent napon a Román Olimpiai és Sportbizottság is felöltötte a drákói szigor trikolór mezét: közölték, hogy feljelentést tettek a diszkriminációellenes tanácsnál (CNCD) a székely hokisok román sporthoz nem méltó viselkedése okán. De nem csak ott. Van egy ilyen minisztériumközi bizottság is, amely azzal foglalkozik, hogy az antiszemitizmus, xenofóbia, radikalizáció és gyűlöletbeszéd elleni küzdelem nemzeti stratégiáját alkalmazza a gyakorlatban. Na, itt is feljelentették a székelyhimnusz-éneklő hokisokat.

Szóval lesz ennek az ügynek még folytatása. Jó hangos. Drukkolunk a hokisoknak!

Hirdetés