A román haditengerészet aknászhajója úgy hatástalanított egy tengeri aknát, hogy nekiütközött

Így is lehet, persze, bár ez egy kevésbé költséghatékony módszer. Na de szerencsére senki sem sérült meg a robbanás következtében.

Hirdetés

Háború van a szomszédban, szárazon és vízen. És ilyenkor sajnos az is megtörténik például, hogy a szembenálló felek által elhelyezett tengeri aknákat elsodorja az ár és semleges országok felségvizein kötnek ki. A háború kezdete óta összesen 28 elsodródott tengeri aknát hatástalanítottak a Fekete-tenger nyugati részén: hármat a török, kettőt a román, egyet a bolgár, huszonkettőt pedig az ukrán haditengerészet.

A harmadik, román felségvizekre tévedő aknát csütörtökön észlelték. Nosza, a haditengerészet azonnal kiküldte a Dimitrie Nicolescu hadnagy névre hallgató aknászhajót, fedélzetén 75 tengerésszel, hogy hatástalanítsák a gonosz jószágot.

Nem kételkedünk abban, hogy a legénység profi. Viszont a legprofibb tengerész sem láthatja előre az időjárás minden szeszélyét. Az aknászhajó fölött márpedig beborult az ég, süvölteni kezdett a szél, csapdosni kezdtek a hullámok. Ráadásul még az est is leszállt.

Ilyen körülmények közt pedig bekövetkezett a baj: az akna nekikoccant a hajónak és felrobbant. A hírek szerint a motorok megsérültek, a hajón kis rész nyílt, víz hatolt a tatba és a legénységnek neki kellett állnia szivattyúzni.

Hirdetés

Közben egy másik hajó (a Grozavul, vagyis a Vagány) elindult, hogy segítséget nyújtson a bajba jutottaknak.

Kétségtelen, hogy elég költséges módja ez egy tengeri akna hatástalanításának. Örvendezni azonban mégis lehet a tengeri üröm közepette: senki sem sérült meg, a hajó nem süllyedt el és a bomba is megszűnt létezni.

Hirdetés