A Román Akadémia nemzetvédő elnöke kicsit rálépett a történelmi gereblyére

Olyan parancsnokok képei körében ünnepelte a román csendőrség szülinapját, akik alaposan benne voltak a zsidóellenes pogromokban.

Hirdetés

A román csendőrség születésnapja április harmadikára esik. És a nagyra becsült Román Akadémia szervezett is egy eseményt, amolyan megemlékezős szülinapi bulit annak alkalmából, hogy az illusztris erőszakszervezet betölti 171-ik „életévét”.

Igen ám, csakhogy az Elie Wiesel Intézet munkatársai kiszúrták, hogy a rendezvényen többek közt háborús bűnösök képeit is vetítették a szónoklatok közben:

„A szervezők illőnek érezték az eseményt olyan képekkel is illusztrálni, amelyek között háborús bűnösök is szerepeltek, mint Constantin Z. Vasiliu és Ioan Topor, a csendőrség parancsnokai, akiknek megfellebbezhetetlenül részük volt a besszarábiai, észak-bukovinai és transznisztriai zsidók halálában.”

Az Elie Wiesel Intézet azt is sérelmezi, hogy Ioan Aurel Pop, az akadémia „magyarbarátságáról” is híres elnöke (és nem csak ő) kizárólag hozsannázni volt hajlandó a román csendőrségről, „elfelejtve”, hogy a születésnapját ünneplő karhatalmi szerv a 2. világháború idején alaposan kivette a részét a zsidók és romák elleni gyilkos hadjáratokból. Ezáltal az Akadémia gyakorlatilag meghamisította a holokausztra vonatkozó történelmet. (Amúgy nem ez az első pofon, amit Pop mester az Elie Wiesel Intézettől kap.)

Egy extra érdekesség: Pop rektor úr azt is kijelentette az eseményen, hogy az általa vezetett intézmény „biztosítja az őrséget, a védelmet és a rendet a kultúrában”. Halkan kérdezzük: tehát a Pop úr vezette Román Akadémia afféle állami kulturális erőszakszervezet? Na, ettől bárkit kirázhat a hideg.

Hirdetés