A rokkantsági nyugdíjakkal sumákoló orvosok kerültek rácsok mögé

Valuta vagy aranyóra láncostul – ez volt az ára egy kedvező felülvizsgálatnak.

Hirdetés

Akár egy kisebb ékszerüzletet is nyithattak volna, annyi értékes csecsebecsét foglaltak le a rendőrök azoktól az orvosoktól, akik a gyanú szerint pénzt és ajándékot fogadtak el a rokkantsági járulékok felülvizsgálatakor. A Maros megyei rendőrség három orvost és egy segesvári nyugdíjpénztári közalkalmazottat vett őrizetbe 24 órára, a korrupcióellenes ügyészek máris kérték az előzetes letartóztatásukat. További három orvost 60 napos hatósági felügyelet alá helyeztek.

A vád megalapozására egy héttel ezelőtt 16 házkutatást tartottak Maros és Szeben megyében,

mivel azt gyanították, hogy a Segesvári Városi Kórház orvosai és a Maros Megyei Nyugdíjpénztár munkaképességet felülvizsgáló szakkabinetének alkalmazottai – közvetve vagy közvetlenül – jókora anyagi hasznot húztak a rokkantnyugdíjak megállapításából, ezzel pedig károkat okoztak az államnak.

A házkutatások során lefoglaltak: 150 145 eurót, 59 495 lejt, 100 dollárt, 39 gyűrűt, 3 karkötőt, egy aranyórát, 11 nyakláncot, 24 pár fülbevalót, 2 brosst, 6 medált és 7 aranyérmét. Ügyészségi források szerint

az orvosok pár száz eurót kértek egyetlen rokkantsági nyugdíj meghosszabbításáért.

Nem túl meglepő a rokkantsági nyugdíjak körüli sumákolás, nyílt titok, hogy sok illetéktelen személy úgy markolja fel a pénzt, hogy lefizeti a munkaképességet megállapító orvosokat. A kétezres évek derekán óriási botrányt kavart a mindaddig szőnyeg alá sepert jelenség, s bár azt hihetnénk, hogy azóta javult a helyzet, a rokkantsági nyugdíjban részesülők száma azóta is tovább nőtt. És ennek azok is megisszák a levét, akik jogosan részesülnek a járulékban – meg úgy nagyjából mindenki, aki egy tisztességes országban szeretne élni.

Hirdetés