Fotó: Illusztráció/Samuel L. Jackson a Ponyvaregény (1994) című filmben

A próbafülkében felejtette a pisztolyát Ráspoly, a prahovai gengszter

Nem, ez nem a Ponyvaregény, hanem a nyári hétköznapok Romániában.

Hirdetés

Biztosan meglepődtek a bukaresti bevásárlóközpont alkalmazottai, amikor belenéztek az egyik próbafülkében felejtett táskába, abban ugyanis nem más volt, mint egy pisztoly és egy hozzátartozó tár, benne nyolc éles lőszerrel.

Persze azonnal riasztották a rendőrséget, a közegek pedig azonnal elkezdték a nyomozást. Kiderült, hogy a táskát egy 36 éves férfi, Nicolae Valentin Gălățeanu felejtette a ruhabolt próbafülkéjében.

Őt Ráspoly néven ismerik szűkebb pátriájában, Prahova megyében, a helyi alvilági köreiben. Miután őrizetbe vették, Ráspoly előbb tagadta, de aztán bevallotta, hogy ő a fegyver tulajdonosa. Illegálisan, persze, mert fegyverviselési engedélye nincs. Nem is nagyon lehetne, mivel számtalan balhé öregbíti a hírnevét a romániai gengszterközösségben. Például egy haverjával karddal támadtak az egyik ploieşti cigány klán vezetőire, akik emiatt hajtóvadászatot indítottak ellene. A rendőrség nagy erőkkel járőrözött az utcákon, csak így tudták elejét venni a nagy összecsapásnak. Máskor bedrogozva ment alkoholt lopni a benzinkúti boltba, majd a taxisofőrt is kirabolta.

Ráspoly 1-5 év letöltendőre számíthat illegális lőfegyverbirtoklásért. Emellett persze marad a szégyennel is, hogy nem valami hősies gengszter-cselekedet közben kapták el a zsernyákok, hanem mert a nagy aranybetűs Gucci-kardigán próbálgatása közben megfeledkezett mestersége címeréről…

Hirdetés