A prefektus kilátásba helyezte Kolozsvár lezárását a durva járványhelyzet miatt

Ha továbbra is így nőnek a számok, jön a karantén. De egyelőre nem.

Hirdetés

Elkerülhetetlen lesz Kolozsvár vesztegzár alá helyezése, ha a várost érintő koronavírus-állapotok tovább súlyosbodnak – mondta hétfőn Mircea Abrudean, Kolozs megye prefektusa, aki egyben a sürgősségi helyzeteket kezelő megyei bizottság elnöke is.

Kolozs megyében jelenleg országos szinten az egyik legmagasabb fertőzöttségi arányt regisztrálták, 6,34 ezreléket, de Kolozsvár esetében ez az arány még magasabb, 7,49 ezrelék.

„Mindenkinek meg kell értenie, hogy ha nem korlátozzuk maximálisan a kijárást és a társas érintkezést, ha nem alkalmazzuk az egészségügyi előírásokat, a jelenlegi növekedési ütemben nem fogjuk tudni elkerülni a karantént, ami egy extrém intézkedés. Mi, hatóságok mindent megteszünk, hogy elkerüljük a vesztegzárat, de ehez szükség van az emberek hozzájárulására is, különben minden erőfeszítés hiábavaló”

– foglalta össze a lényeget a prefektus.

Az, hogy Kolozsvár karantén alá kerül vagy sem, a következő napok járványadataitól függ, az illetékesek olyan adatokat figyelnek, mint a napi tesztek, az elhalálozások, az intenzív osztály szabad ágyainak száma, és a város covid-kórházainak személyzeti kapacitása. Persze azt is nézik, milyen hatása lesz a hétfőtől országszerte életbe lépett szigorításoknak is.

Hirdetés