A pártoknak járó állami támogatásokon is spórol jövőre a kormány

A PSD korábban rekordmagasra tornászta fel a pártfinanszírozást, ebből csípett most le 30 százaléknyit a kormány.

Hirdetés

Javában faragja a jövő évi költségvetést Ludovic Orban kormánya, melyet rendhagyó módon parlamenti vita nélkül, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással akarnak hatályba léptetni, amivel a legtöbb párt nem ért egyet. Nyilvánvalóan az sem fog tetszeni nekik, hogy rajtuk is spórolni akar a kormány: a jövő évi költségvetésben az ideinél 30 százalékkal kevesebb pénz szerepel pártfinanszírozásra.

A PSD korábban bőkezűen bánt a pártokkal, hiszen nekik is érdekük volt, hogy legyen amit a tejbe aprítani az idei választási kampányokban. Összesen 250 millió lejt osztottak szét, ebből farag le az Orban-kormány 70 millió lejt.

A főleg a PSD-nek kedvező pártfinanszírozási törvény 2015-ben lépett életbe. A jogszabály előírja, hogy a választási kampányokat az állami költségvetésből pénzeljék, és a jelöltek hitelekből megelőlegezett költségeit utólag számolják el, amennyiben elérik a 3 százalékos támogatottságot.

A jövő évi állami költségvetés törvénytervezetéről még sok szó lesz az elkövetkező napokban, miután Orban hétfőn megkapta pártja vezetőségének támogatását ahhoz, hogy parlamenti vita nélkül döntsön róla a kormány. Azért választották ezt a szokatlan módszert, mert attól tartanak, hogy a jövő évi parlamenti választásokra készülő törvényhozók egymást túllicitálnák a módosításokkal, és ezt a PNL nem tudná megakadályozni, ami többletkiadásokhoz vezetne.

Hirdetés