Illusztráció / Pixabay

A pandémia „láthatatlan” áldozatai: az elmúlt két évben nőtt a távoltartási végzést kérő nők száma

Néhány friss adat rámutat a járvány másik sötét oldalára.

Hirdetés

Amióta a koronavírus megváltoztatta a mindennapi életünket, a civil szervezetek folyamatosan figyelmeztetnek: a nők többszörösen szenvednek a járvány miatt, különösen azok, akik még több időt kénytelenek eltölteni egy fedél alatt a bántalmazójukkal.

Az adatok alátámasztják az aggodalmakat,

ugyanis az elmúlt két évben nőtt a távoltartást kérő nők száma, még ha nem is nagyon látványosan. Tavaly január és szeptember között 6 500-an kértek hatósági segítséget bántalmazójuk távol tartásában ( ez 10 százalékos növekedés 2019-hez képest), idén nyolc hónap alatt már 7 000-en.

Azt hihetnék, hogy az ideiglenes vagy végleges végzéssel megoldódik a bántalmazott nők helyzete, valójában ezek egyharmadát megszegi az agresszor – figyelmeztet a nők jogaiért és a családon belüli erőszak leküzdéséért küzdő bukaresti Filia civil szervezet, mely a legkirívóbb, az áldozatok halálával végződő példákon keresztül szemlélteti, hogy milyen végzetes következményei vannak, ha megszegik a távoltartási parancsot.

De lássuk, néhány sokatmondó számot 2021 első nyolc hónapjáról:

  • 1 212-en hívták a családon belüli erőszak áldozatainak országos segélyhívószámát (0800.500.333),
  • 7 120 ideiglenes távoltartási parancsot és 6901 végleges távoltartási végzést állítottak ki,
  • ebből 2 200-at megszegtek a bántalmazók,
  • közel 20 000 fizikai bántalmazásról szóló beszámolót vettek nyilvántartásba a rendőrök.

Az említett időszakban 72 nő, 73 kislány, 1 férfi és 13 kisfiú megerőszakolásáról érkezett bejelentés. Az esetek többségében az elkövetők családtagok. Az év eleje óta szinte naponta regisztráltak olyan szexuális bűncselekményt, melynek áldozata kiskorú, elkövetője pedig családtag – összegez a Filia szervezet, mely szerint

mindegyik eset az állam kudarcára világít rá az emberi jogok garantálásában.

Egy másik jelentés, mely a nők nehéz helyzetére mutat rá a járvány ideje alatt, megállapítja, hogy a tavaly munkanélkülivé vált személyek kétharmada nő.

Hirdetés