Fotó: Székelyhon / Tamás Attila

A normalitáshoz való visszatérés egyik jele: ismét benépesülhet a csíksomlyói hegynyereg pünkösdkor

A tavalyi járványviszonyok nem tették lehetővé a csíksomlyói búcsú hagyományos megtartását.

Hirdetés

Az már biztos, hogy idén ismét a hegynyereg lesz a csíksomlyói búcsú helyszíne, az viszont még kérdéses, hogy milyen körülmények között lehet megtartani a sokak által várt eseményt. Korodi Attila csíkszeredai polgármester a képviselő-testület rendes havi ülésén jelentette be, hogy folyamatban van a búcsú megszervezése: az önkormányzat, a csíksomlyói ferencesek és a hatóságok képviselői tárgyalásokat folytatnak arról, hogy milyen feltételeket kell biztosítani a járványügyi korlátozások betartása érdekében.

Részleteket egyelőre nem lehet tudni, a megfelelő rendszabályzat kidolgozása folyamatban van, de az már biztos, hogy az ünnepi szentmisét ismét a hegynyeregben, a Hármashalom-oltárnál lehet majd megtartani, a járványügyi korlátozások betartásával.

Tavaly hosszú idők után először üresen maradt a csíksomlyói hegynyereg, a búcsút a kegytemplom kertjében tartották meg, szűk körben. A többnyire százezreket vonzó búcsú valószínűleg idén sem fog látogatottsági rekordokra hajtani, de annak is lehet örülni, hogy visszatér hagyományos helyszínére.

Hirdetés