A nép ügyvédje ismét küldi a taslit: megtámadta az alkotmánybíróságon a karanténtörvényt

A miniszterelnök ki is akadt rendesen, attól tart, a kormány ismét jogi eszközök nélkül marad.

Hirdetés

Nem akar véget érni a kormány és a nép ügyvédje közti csörte a koronavírus-járvány megfékezését célzó karanténintézkedések kapcsán. Lássuk, hol is tartunk most.

Miután az ombudsmani hivatal óvása nyomán az alkotmánybíróság egyetlen tollvonással megszüntette a karanténintézkedések jogalapját, a kormánynak és az illetékes hatóságoknak gyakorlatilag eszköztelenül kellett végignézniük, amint több mint 500 koronavírusos beteg hazasétál a kórházból.

Aztán három hetes huzavona után, július közepére végre lett új, a parlament által is elfogadott karanténtörvény, amelytől mindenki azt remélte, hogy megszünteti azt a mérhetetlen fejetlenséget, ami a járványkezelést jellemezte a nyár közepén.

És jött az újabb csavar: a pénteki kormányülésen Ludovic Orban miniszterelnök bejelentette: a nép ügyvédje „az ország alapvető érdekeivel ellentétesen” ismét megtámadta az alkotmánybíróságon az új karanténtörvényt.

Hirdetés

A hivatalnak ezúttal az nem tetszik, hogy a törvény kimondja: a tünetmentes fertőzöttet 48 óráig akarata ellenére is megfigyelés alatt lehet tartani a kórházban. Ez az ombudsmani hivatal szerint ilyen szabadságkorlátozó intézkedést csak utolsó esetben lehet elrendelni, ha az illetékesek minden más lehetséges eszközt kimerítettek.

A miniszterelnök természetesen ismét kiakadt, és úgy lehordta a nép ügyvédje hivatalát, mint minden hasonló alkalommal, szóval kíváncsian várjuk az újabb fejleményeket.

Hirdetés