A nemzet mikrobiológusának feltűnt, hogy eurómilliókat költünk fölösleges vakcinákra

Az egészségügy-miniszter szerint okosabban is felhasználhatnánk azt a sok talicska pénzt.

Hirdetés

A nemzet mikrobiológusa, valamint egészségügyi minisztere, Alexandru Rafila elmondta a rádióban, hogy valósággal erkölcstelennek tartja, hogy még mindig több millió eurót költünk fölösleges koronavírus elleni vakcinákra, miközben a napnál világosabb, hogy a kutyának sem kellenek. Olyan számokkal illusztrálta mondandóját, amelyek valóban borzasztóan eltúlzottnak tűnnek: a korábban megkötött szerződéseink alapján még az idén újabb 11 millió (!) adag Pfizer és 4,5 millió Moderna oltásnak kellene megérkeznie, miközben már eddig is rengeteg vakcinát semmisítettünk meg.

Modenából eleve összesen egymillió adag fogyott el eddig Romániában, az újabb 4,5 millió adag nagy része így nyilván a kukában landolna.

Rafila ezért jelenleg a kormányban az adagok csökkentése mellett lobbizik – Pfizerből például 11 millió helyett elég lenne 3 millió adag –, de az Európai Bizottsággal és a vakcinagyártókkal közösen lehet csak ilyen változásokat kieszközölni. Szerinte azt a sok millió elherdált eurót körültekintőbben is el lehetne költeni, főleg ilyen válságos időkben.

A kockázati kategóriába tartozók egyébként jelenleg is felvehetik a 3. vagy akár a 4. oltást is – oltóanyag van dögivel.

Hirdetés