A nap hírei röviden: újságíró lehet Iohannis utódja, Bolojan jogsi nélkül maradt, Bode plágiumügye egyre csúnyább

Kiválogattuk és röviden összefoglaljuk a kedd fontosabb történéseit.

Hirdetés

A nap meglepő bejelentése: Ion Cristoiu újságíró lehet a PSD államfőjelöltje

Egészen érdekes bejelentést tett Marcel Ciolacu. A PSD-elnöke a România TV egyik hétfő esti beszélőfejes elemző műsorában meglebegtette, hogy Ion Cristoiu újságíró, publicista és politikai elemző lehet a szociáldemokraták államfőjelöltje a 2024-es elnökválasztáson. A PSD-ben korábban a covid-járvány idején ismertté váló Alexandru Rafila mikrobiológus orvos nevét rebesgették lehetséges államfőként, de úgy tűnik, az egészségügyi miniszteri tisztség, amit jelenleg betölt, nem tett jót a megítélésének.

Ciolacu most azt mondta: elképzelhető, hogy a PSD nem egy politikust, hanem egy értelmiségit jelöl majd az államfői tisztségbe, ezért említette Ion Cristoiu nevét. De mindez a párton belül dől majd el, a szociáldemokraták választják ki, hogy ki számukra a legjobb jelölt, sietett hozzátenni. Ion Cristoiu az egyik legrégebbi motoros az 1989 utáni romániai médiában. Jelenleg az Evenimentul Zilei publicistája és több hírtelevízió rendszeres meghívottja, de korábban megjárta szinte az összes nagyobb román médiaprojektet, olyan lapoknál dolgozott vezető beosztásban, mint a Național, az Azi, a Realitatea TV, a Jurnalul Național vagy az Antena3.

A nap bukása: Bode belügyminiszter alapfokon pert veszített a BBTE ellen a plágiumügyében

Lucian Bode belügyminiszert korábban plagizáláson kapta Emilia Șercan, a politikusi doktori disszertációk másolt részeinek feltárására szakosodott újságíró. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE), ahol Bode doktorált megvizsgálta a dolgozatot és arra a következtetésre jutott, hogy kis mértékű plágiumot tartalmaz. Csakhogy a bizonyítékok és a nyilvánosság nyomására az egyetem ismét megnyitotta az ügye. Erre Lucian Bode január 5-én beperelte az egyetemet, mert szerinte az intézmény jogtalanul vizsgálta felül korábbi döntését. A BBTE etikai bizottsága ezután a múlt héten megállapította, hogy a miniszter disszertációja bizony jóval több problémás részt tartalmaz.

Ebben a perben veszítette el az első menetet a miniszter, miután a Szilágy megyei törvényszék elutasította a kérelmét, mert azt alaptalannak találta.

A miniszter erre reagálva azt írta: folytatja a harcot az ellen, hogy „máglyán megégessék”.

A nap korrupciós híre: lefizetett határőrök ügyében vizsgálódik a DNA

Hirdetés

Moldovai állampolgárok 50-250 eurót fizettek határőröknek a román–magyar határszakasz borsi határátkelőjénél, hogy gyorsabban és könnyebben átjuthassanak a határon. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) kedden összesen 31 házkutatást tartott Bihar megyén kívül Iași, Vaslui, Botoșani, Galac és Neamț megyében. A DNA 2021 és 2022 között, román és moldovai határőrök által elkövetett lehetséges bűncselekményeket vizsgál. A moldovaiak azért fizették le az egyenruhásokat, hogy az autóikat, kisbuszaikat ne vizsgálják át tüzetesen és ne kelljen várakozniuk a moldovai–román és a román–magyar határon.

A nap gyorshajtója: jogsi nélkül maradt Ilie Bolojan, a Bihar megyei tanács elnöke

Három hónapra jogosítvány nélkül maradt Ilie Bolojan. A Bihar megyei tanács elnöke 138 km/h-ás sebességgel száguldott Szatmár megyében, Nagykároly közelében, egy olyan útszakaszon, hol 70 km/h-ás sebességkorlátozás van. Balszerencséjére a közlekedésrendészet járőre éppen ott radarozott, ahol a politikus a szolgálati autójával haladt. Mivel több mint km/h-val túllépte a megengedett sebességhatárt, 90 napra bevonták a jogosítványát és rásóztak egy 1305 lejes pénzbírságot is. Az eset még szombaton történt, de csak ma derült ki.

 

Hirdetés