A nap hírei röviden: olvadozik a fagyos román-osztrák viszony, izmosodik az influenza, riogat az energiaszolgáltató

Kiválogattuk, csokorba szedtük a csütörtök legérdekesebb történéseit.

Hirdetés

A nap békülési próbálkozása: égett a drót Iohannis államfő és az osztrák kollégája között

Meglehetősen hűvös lett a román-osztrák viszony, miután Ausztria december elején megvétózta Románia schengeni csatlakozását, s mint ismert, a döntést követő hetekben román politikusok gyakorlatilag kánonban szidalmazták sógorékat, ráadásul a külügyminisztérium haza is rendelte Emil Hurezeanut, Románia ausztriai nagykövetét.

Ma viszont történt valami, ami arra utal, hogy olvadozni kezdett a fagyos hangulat: Klaus Iohannis államfő telefonon beszélt osztrák hivatali kollégájával, Alexander Van der Bellennel, ezt követően pedig úgy döntött, visszaküldi Emil Hurezeanut Bécsbe. Ráadásul a beszélgetést még csak nem is Iohannis, hanem az osztrák elnök kezdeményezte.

Iohannis az államfői közlemény szerint jól elmondta a kollégájának, hogy az osztrák vétó csalódást okozott a román állampolgároknak, és nem tükrözi a két ország közti remek kapcsolatokat, Románia pedig továbbra is hatékonyan védi az EU külső határait, ahogy eddig is tette. Erről amúgy Ausztriának teljesen más a véleménye, erről többek közt itt írtunk.

A nap (aggasztó) járványhíre: tovább nőtt a légúti megbetegedések száma

Az Országos Egészségügyi Hatóság pontosan egy héttel ezelőtt tett közzé egy kimutatást arról, hogy az utóbbi évek legsúlyosabb influenzajárványa tombol az országban, s a helyzet kicsit sem javult azóta. A friss adatok azt mutatják az elmúlt héten 35 százalékkal több légúti megbetegedést regisztráltak, mint egy héttel korábban.

Az év eleje óta 139 ezer betegről tud a rendszer, 27 influenzával diagnosztizált beteg elhunyt, és 51 páciens influenza-koronavírus kettős fertőzéssel szorult orvosi ellátásra. A szezon kezdete óta egyébként közel másfél millió ingyenes influenza elleni oltást adtak be az országban.

A nap áramütése: közel 380 millió lejes villanyszámlát kapott egy kisvállalkozó

Nem lettünk volna annak az egyedhalmi (Vrancea megye) kisvállalkozónak a helyében, aki elmondása szerint majdnem infarktust kapott, amikor felbontotta a legfrissebb villanyszámláját, a papíron pedig a következő összeg szerepelt: 376 625 848, 51 lej. Ez barátok közt is olyan 76 millió euró körüli summácska. Igaz, hogy öthavi fogyasztásról van szó, s hősünk egy kis pizzázót és egy pékséget működtet ugyanabban az épületben, de elmondása szerint 1000 lejnél többet soha nem fizetett, amióta a vállalkozást működteti.

Hirdetés

Kiderült persze igen hamar, hogy Enel energiaszolgáltató – amely nemrég bejelentette, hogy kivonul az országból – „picit” elcseszte a dolgot, és ki is küldtek a vállalkozónak egy mínuszos számlát, majd újraszámolták a fogyasztását. Halkan tesszük hozzá, ezek után a lesokkolt vállalkozónak is fizethetnének egy kis wellnesses pihenőszabadságot, ha már így ráijesztettek szegényre.

A nap bírósági ítélete: évtizedekre rácsok mögé kerül a lakásbetörések rekordere

Egy bizonyos Czika László érdemelte ki ezt a titulust, miután kiderült róla, hogy társával együtt több mint 60 lakásba tört be Kolozs, Szatmár, Szeben, Temes, Maros, Brassó, Bákó, Neamț és Iași megyében, és több mint 500 ezer euró értékű kárt okozott. Czika az őrült betörésmaratont 2014 novembere és 2016 márciusa között zavarta le Keresztes József nevű kollégájával, míg aztán a rendőrök kivették a kezéből a feszítővasat.

A Clujust.ro portál ma közölte, a Kolozs megyei Táblabíróság Czika teljesítményét 41 év, 3 hónap és 10 nap szabadságvesztéssel honorálta, ebből a maximálisan kiszabható 30 évet kell majd letöltenie. Szárnysegédje 27 év, 5 hónap és 10 nap letöltendőt kapott.

Hirdetés