Az osztrákok szerint mi vagyunk a vaj, a migránsok meg a forró kés

Ezért aztán semmiképpen sem támogatják a schengeni térséghez való csatlakozásunkat.

Hirdetés

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter csütörtök az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának Brüsszelben zajló ülése előtt az osztrák közszolgálati rádiónak kijelentette, hogy mindenképpen Románia és Bulgária schengeni térséghez való csatlakozása ellen szavaz. Karner nyilatkozata már csak azért is nagy csapás a Brüsszelben pipiskedő román politikusok számára, mert Ausztria az egyetlen EU-s tagország, amely ellenzi az ország felvételét a könnyített határátlépést biztosító térségbe, ám vétójogával élve meg is akadályozhatja azt. Bulgária felvételét Ausztria mellett Hollandia is ellenzi, míg a harmadik jelölt, Horvátország felvételét elvileg minden tagország támogatja.

Karner azt is megmondta, mi a bajuk a két kelet-európai országgal: nem működik a rendszer, különös tekintettel a határellenőrzésre. A bécsi belügyminisztérium adatai szerint ugyanis országukba az idei évben mintegy 100 ezer illegális határsértő érkezett – legalábbis ennyit értek tetten – ebből pedig 75 ezer nem volt regisztrálva,

vagyis Ausztriáig gond nélkül átcsempészték őket.

Gerhard Karner tehát a pesszimista embertípust képviseli, aki hajlamos a félig üres poharat látni, miközben egy kis optimizmussal úgy is értelmezhető ez az adat, hogy Románia és Bulgária 75%-ban már most beállította a schengeni szabad határokat,

a mai szavazáson csak arra kérnek engedélyt, hogy a továbbiakban 100%-ban ne csináljanak semmit. ¯\_(ツ)_/¯

Az osztrák belügy egyébként a migránsok vallomásaira, és mintegy 400 elkobzott telefon földrajzi helymeghatározási adataira támaszkodva Romániát és Bulgáriát is fontos tranzitországnak tekintik a keletről feléjük áramló migrációban.

A Bangladesből érkező migránsok fele például tranzitországként említi Romániát,

míg Bulgária többek között az afgán és a marokkói határsértők számára fontos állomás. A migránsok 40%-a a Törökország–Bulgária útvonalon keresztül érkezik Ausztriába, főként Afganisztánból, Szíriából, Marokkóból, Egyiptomból és Szomáliából.

Hirdetés

Ausztria brüsszeli források szerint egy sor határellenőrzési szigorítást követel Romániától és Bulgáriától, valamint az illegális határátlépési adatokat rögzítő Frontex jelenlétének fokozását az EU külső határain.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos eközben kijelentette: Horvátország, Bulgária és Románia technikailag készen áll arra, hogy csatlakozzon a schengeni térséghez, a felmerülő aggályok szerinte csak politikai természetűek.

Hirdetés