A volt DNA-vezér Kövesit megfigyelő izraeli magánnyomozó cég tulajdonosai is bíróság elé állnak

Igaz, várhatóan nem kell megkóstolniuk a börtönkosztot.

Hirdetés

Emlékeznek még a Black Cube-botrányra, amely azt követően robbant ki már jó hat éve, hogy kiderült: valakik felbéreltek egy izraeli magánnyomozó irodát, amelyet volt hírszerzők működtetnek, hogy megfigyeljék Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) volt főügyészét, és kompromittáló adatokat gyűjtsenek róla?

Nos, az ügyben a Black Cube magánnyomozó és -hírszerző cég néhány alkalmazottja már vádalku nyomán felfüggesztett börtönbüntetést kapott, Kövesi meg már rég nem DNA-vezér, hiszen az ellene fölmerült visszaélési gyanúk ellenére az uniós illetékesek körében akkora popsztárnak számít, hogy megtették az újonnan létre hozott uniós főügyészség vezetőjévé.

Az ügy viszont meglepő módon még mindig nem ért véget, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) ügyészei ugyanis nem elégedtek meg a beosztottakkal, és a Black Cube tulajdonosait is felelősségre akarják vonni.

Olyannyira, hogy a nyomukba eredtek, és végül sikerült őket rákényszeríteni arra, hogy beismerjék a felelősségüket.

Ennek nyomán most kiderült, hogy Dan Zorella, Avi Janusz és Gal Farcsi vádalkut kötött az ügyészséggel: bűnösségük beismerése nyomán csupán 2 év 11 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélik őket, három éves próbaidővel.

A megállapodást még tavaly szeptember 9-én kötötték, de csak most derült fény rá.

Az illetékes bíróságnak február 17-én kell jóváhagynia a vádalkut.

Az érintetteket bűnszervezet létrehozásával, informatikai rendszerbe való illetéktelen behatolással, számítógépes adatok megszerzésével valamint számítástechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekkel vádolják. Az ügyészek szerint  bűnszervezetet hoztak létre annak érdekében, hogy beosztottaik telefonhívásokkal zaklassák és fenyegessék áldozataikat, és számítógépes bűncselekményeket kövessenek el.

A csoport tevékenységének fő célja az volt,

hogy korrupcióra utaló bizonyítékok megszerzése révén kompromittálják Laura  Codruţa Kövesi DNA-vezetőt.

Az akció során Kövesi három ismerősének postafiókjait is feltörték.

Hirdetés

A DIICOT szerint az enyhe ítéletet az indokolja, hogy mindhárom vádlott készségesen együttműködött az ügyészséggel, sőt az ügyészség rendelkezésére bocsátották azt a pénzösszeget is, amelyet megbízójuktól kaptak.

Ez nem kis pénz: 115 ezer font sterling, és ígérvényük volt egy 335 ezer fontos sikerdíjról is, amit azonban a lebukás miatt természetesen nem kaptak meg.

Az izraeli kihallgatások során a Black Cube vezetői

azt állították, Kövesi 2016-os megfigyelését valójában a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) rendelte meg,

Klaus Iohannis államfő jóváhagyásával.

Zorella ugyan nem tudott erre bizonyítékkal szolgálni, de állítása szerint ezt Meir Dagan, a cég tiszteletbeli elnöke, és ami fontosabb, az izraeli hírszerzés, a Moszad korábbi vezetője mondta neki.

Dagan azonban még azelőtt elhunyt, hogy kihallgathatták volna.

A céget egy azóta bűncselekmények miatt elítélt exhírszerző, Daniel Dragomir bízta meg Kövesi és környezete megfigyelésével.

Mint akkor megírtuk, 2016 áprilisában a DIICOT elfogta a Black Cube két alkalmazottját, Ron Weinert és David Geclowiczot, akikkel aztán szintén vádalkut kötöttek.

Hirdetés