„A koronavírus nem megy az Eb-re, csak a román bajnoki meccsekre jár?”

Indul a cirkusz: lehetnek nézők a nyári Európa-bajnokság bukaresti mérkőzésein, de a román fociklubok máris diszkriminációt emlegetnek.

Hirdetés

A bukaresti Nemzeti Aréna kapacitásának egynegyedét lehet majd kihasználni, azaz legfeljebb 13 ezer néző előtt zajlik majd az EURO 2020 négy romániai összecsapása.

A kormány erről gyakorlatilag az utolsó pillanatban döntött, mert az Európai Labdarúgó-szövetég (UEFA) április 7-ét szabta meg határidőnek, ameddig a 12 rendező országnak nyilatkoznia kellett arról, hogy enged-e nézőket a meccsekre, vagy elveszti a rendezési jogot.

A román kormány pedig a járványhelyzet dacára nem vállalta az arcvesztést,

és szigorú ellenőrzéseket ígérve úgy döntött, beengedi a nézőket a júniusi meccsekre.

Ez pedig nagyon nem tetszik a román kluboknak,

akik már több mint egy éve nézők és bevétel nélkül rendezik meg bajnoki mérkőzéseiket. Az élvonal küzdelmeit lebonyolító Profi Labdarúgó Liga (LPF) még diplomatikus közleményben fejezte ki reményét, hogy a hamarosan hazai bajnokságok meccseire is visszatérhetnek a szurkolók, Ștefan Gadola, a CFR kisebbségi részvényese viszont már dühösen kérdezte meg: „a koronavírus nem megy az Eb-re, csak a román bajnoki meccsekre jár?”.

Romániában utoljára 2020. március 8-án, a másodosztályú FK Csíkszereda–Petrolul mérkőzést játszották nézők előtt. Az Európa-bajnokságon az Ausztria–Észak-Macedónia (június 13.), Ukrajna–Észak-Macedónia (június 17.) és Ukrajna–Ausztria (június 21.) csoportmérkőzéseket, valamint egy június 28-i nyolcaddöntőt játsszák Bukarestben.

Hirdetés