A korona elől inkább a nyugdíjba menekülnek a rendőrök, lassan nem lesz, aki megbüntesse önt

Három év alatt háromszorosára nőtt a nyugalmazást kérvényező egyenruhások száma.

Hirdetés

Bár egy májusban elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy a rendőrök akár hatvan éves korukig is az aktív állományban maradjanak, az idei év első felében háromszor annyi egyenruhás kérte a nyugdíjazását, mint 2018 hasonló időszakában.

2018 első felében 793, 2019-ben 1689, idén pedig már 2196 rendőr kérte a nyugdíjazást. A rendőrök szakszervezete szerint ez a nehéz munkakörülmények, az ennek nem megfelelő bérezés és a katonai nyugdíjak jogi szabályozásának kiszámíthatatlansága miatt van. Utóbbival a speciális nyugdíjak körüli huzavonára utalnak: sokan úgy gondolják, hogy inkább most vonulnak vissza, nehogy később már csak kisebb nyugdíjat kapjanak.

Az idei nagy ugrás nyilván a koronajárvány miatt van, ezzel ugyanis a rendőrök teendői és veszélyeztetettsége is jelentősen megnőtt.

Ugyanakkor a számok szépen igazolják a korábbi feltevést, miszerint a májusi nyugdíjkorhatár-emelés csak bizonyos rendőrfejesek kedvéért történt, akik amúgy se dolgoznak az égvilágon semmit, de szeretnék minél tovább megőrizni zsíros pozíciójukat, hiszen a szakszervezet már akkor megmondta ezzel kapcsolatban, hogy az utcán szolgálatot teljesítők lelépnek, amint lehet (40–45 éves korukban), mert nem bírják a stresszt. Az egyenruhások ugyanis nemcsak akkor akaszthatják szögre a gumibotot, ha betöltötték a 60. életévüket, hanem akkor is, ha legalább 25 évet lehúztak a szolgálatban, és ebből minimum 15-öt terepen. Szóval a káderhiány látványosan tovább nő, miközben a májusi törvény éppen ezt hivatott volna megakadályozni. Gratulálunk (annak a pár embernek, akinek jól jött a törvény).

Ezzel párhuzamosan az utóbbi három év során több mint kétszeresére nőtt a rokkantnyugdíjat igénylők száma is: 2018-ban 1003, 2019-ben 1867, idén pedig eddig 2365 rendőr kérvényezte a rokkantnyugdíjat.

Hirdetés