Fotó: Associated Press / Yan Blagov

A kolozsvári gyógyszergyár harminc alkalmazottja rekedt az erőszakos zavargásoktól hangos Kazahsztánban

Nem lehet tudni semmit róluk, egy napja megszűnt az internetkapcsolat a Terapia alkalmazottaival. Egy félmillió eurós gyógyszerszállítmány is elakadt.

Hirdetés

Napok óta háborús időket idéző hangulat uralkodik Kazahsztánban, ahol a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, így megemelkedett a benzin népszerű alternatívájaként használt üzemanyag ára. A világ 12. legnagyobb ismert olajkészletével rendelkező országban káosz lett úrrá, az ottani belügyminisztérium közlése szerint péntekig 26 fegyveres bűnözőt likvidáltak, több mint háromezer személyt őrizetbe vettek, 18 rendőr és nemzeti gárdista meghalt. Több mint ezer civil megsérült.

A román belügyminiszter csütörtökön közölte, hogy mintegy száz román állampolgár tartózkodik a térségben, akikkel folyamatosan tartják a kapcsolatot. Közülük csak ketten kérték, hogy menekítsék ki őket.

Pénteken a kolozsvári Terapia gyógyszergyár vezetője, Dragoș Damian arról tájékoztatta a sajtót, hogy a cég 30 alkalmazottja is Kazahsztánban rekedt, és már egy napja megszakadt minden kapcsolat velük. Nagyon aggódnak, mert semmit nem tudnak róluk, ugyanakkor egy félmillió eurós gyógyszerszállítmány is elakadt valahol, amely a vállalat éves mérlegének jelentős részét teszi ki.

Hirdetés