A Kolozs megyei önkormányzat a csucsai kastély büszke tulajdonosaként hagyja lassan lepusztulni az épületet

Amiben amúgy múzeum működik.

Hirdetés

A Kolozs megyei önkormányzat évekig tartó pereskedés után két éve megnyerte a pert, amely az egykor Ady Endre és felesége, Boncza Berta otthonául szolgáló, majd a trianoni diktátum után Octavian Goga román költő és politikus által megvásárolt kastély tulajdonjogáért folyt – azóta pedig a patinás ingatlan büszke tulajdonosaként magasról tesz az egészre.

Ami meg is látszik az épületen, és ez már a megyei közgyűlés ülésén is napirendre került.

Egy PMP-s képviselő tette szóvá, hogy a kastély állapota egyre rosszabb, mivel a per megnyerése után egy huncut petákot sem költöttek még állagmegőrzésre sem, nemhogy felújításra.

A megyei önkormányzat elnöke, Alin Tișe el is ismerte, hogy nem foglalkoztak az ingatlannal – amiben egyébként ma hivatalosan Octavian Goga emlékmúzeuma működik, de azért Adyról is megemlékeznek benne –, de ezt azzal indokolta, hogy amíg a kastély per tárgyát képezte, nem mertek költeni rá, ha ugyanis a bíróság ellenük döntött volna, kárba vész a pénz.

De most aztán nagyon szeretnék felújítani – csak éppen anyagi források nincsenek rá. De azért igyekeznek majd pénzt szerezni erre a nemes célra.

Hirdetés

Mindez szép és jó, de arra azért nemigen ad magyarázatot, hogy a per megnyerése óta eltelt közel két évben – koronavírus-járvány ide vagy oda – miért nem jutott eszébe az illetékeseknek, hogy az ölükbe hullott egy jeles kastély, amivel kezdeni kellene valamit.

De mindegy is, hiszen a lényeg az, hogy ha már pusztul, legalább egy román állami intézmény tulajdonában pusztul.

Hirdetés