A júniusi lazítással enyhén nőttek az átlagbérek, de sok szektorban így is nagyon rossz a helyzet

A vendéglátósok bevétele növekedett a legnagyobbat, de még így is a sor végén kullognak.

Hirdetés

Júniusban, a járványügyi lazítások bevezetésével – amikor sokan visszamentek dolgozni a kényszerszabadságolások és kijárási tilalom után –, az azt megelőző hónaphoz képest a hazai átlagbér átlagosan 119 lejjel, 3,7 százalékkal emelkedett, jelenleg 3.298 lej.

Ez megerősítette azt a régi közgazdászmítoszt, miszerint, ha van gazdaság: van lóvé.

A legnagyobb növekedést, ahogy azt már megszokhattuk, az IT-szektor könyvelheti el, hiszen valakinek meg kell írni azt a nélkülözhetetlen applikációt is, ami ostorcsattogást hallat, ha meglóbáljuk az okostelefonunkat, mint kondás a karikás ostort – és ez bizony nincs ingyen.

A második a listán, számunkra meglepő módon, a kiadással – könyvek, szórólapok, prospektusok, szótárak, enciklopédiák, atlaszok, újságok, folyóiratok – kapcsolatos tevékenység, a harmadik pedig a szénből és kőolajból készült termékek előállítása.

A legalacsonyabb nettó fizetéseket júniusban a bútor- és textiliparban, valamint a vendéglátóiparban dolgozók vitték haza.

Hirdetés

A bérek az oktatásban, az egészségügyben és a szociális ellátásban is csökkentek enyhén (-1,1%) júniusban a májusi hónaphoz képest.

Érdekesség, hogy bár a vendéglátásban dolgozók kapták a legkisebb fizukat, még így is a vendéglők és hotelek bevétele nőtt a leglátványosabban, 27,2 százalékkal májusról júniusra, hiszen májusban zárva volt minden, a lazításokkal pedig részben újra elkezdődhetett a tevékenységük.

Hirdetés