A járvány pozitív hozadéka: ezentúl havi 180 lejjel támogatják a legszegényebbek ételhez jutását

Kisnyugdíjasok, hajléktalanok, egyedülálló szülők kapnak elektronikus ebédjegyeket.

Hirdetés

A társadalom legkiszolgáltatottabb, a járvánnyal szemben védtelen személyeken próbál segíteni a kormány, pontosabban az európai pénzalapokért felelős minisztérium, mely kidolgozott egy normatív rendeletet a támogatásukra. Bár a határozat a koronavírus-járványra hivatkozik, a jelek szerint a segélyt hosszabb időre biztosítanák, amivel nincs is baj, hiszen elviekben olyan társadalmi csoportokat érint, melyek mélyszegénységben élnek.

A minisztérium azzal bízza meg a megyei kormányhivatalokat, hogy az önkormányzatokkal közösen vegyék nyilvántartásba mindazokat, akik betöltötték a 75. életévüket, egyedül élnek és jövedelmük nem haladja meg a minimálnyugdíj (704 lej) értékét. A járvány okozta válságban ezek a személyek házi segítségnyújtásra szorulnak, egy meleg étel biztosítása számukra a létfenntartást jelenti – állapítja meg a rendelet. Külön nyilvántartásba veszik a hajléktalanokat, illetve azokat a családokat, akik az utcára kerültek, nem rendelkeznek stabil lakhellyel. Az egyedülálló szülők, akik nehéz körülmények között nevelik gyermeküket szintén jogosultak a támogatásra.

A minisztérium európai uniós alapokból biztosítja az elektronikus ebédjegyeket a célcsoportoknak, havonta 180 lejt. A sürgősségi kormányrendelet értelmében a jogosultak listáját rendszeresen aktualizálni fogják, és a támogatást évente – külön rendelettel – meghosszabbíthatják.

Szigorúan tilos más célokra felhasználni vagy készpénzre váltani az elektronikus ebédjegyeket. Komoly büntetések járnak akkor is, ha egy gazdasági egység nem fogadja el kártyaalapú jegyeket. A szankciókat büntetőpontok alapján számolják ki, egy büntetőpont pedig 2 230 lejnek felel meg.

Mindez szép és jó. Már csak az kell, hogy tényleg megfelelő helyre kerüljön a segítség, és ne próbáljon meg senki sem visszaélni a támogatásokkal.

Hirdetés