A járvány legszomorúbb napja (eddig): 104 halott egyetlen nap alatt

Kolozs megye pedig simán lekörözte az eddig „vezető” Fehér megyét, ami a fertőzési rátát illeti.

Hirdetés

És hogy valami jót is mondjunk: a hivatalos adatok szerint tegnap óta enyhén csökkent a napi fertőzések számbeli növekedése, ha a hétvégi adatokat nem számítjuk. Az elmúlt 24 órában összesen 4724 új fertőzést azonosítottak (első teszteredmény), ehhez adódik az pozitív eredmény újratesztelésből adódó 1084 eset.

Tesztelni rendesen teszteltek, igaz, a teljes kapacitás alatt: összesen 28 876 tesztet végeztek a járványügyi protokoll alapján, további 10 378-at saját kérésre.

Az ország intenzív osztályain 824 beteget kezeltek az elmúlt 24 órában, ami sajnos, továbbra is magas.

A szomorú rekordot ezúttal a halálesetek hozzák. A járvány hazai kirobbanása óta nem halt meg annyi súlyos beteg, mint az elmúlt nap alatt. A 104 elhunyt beteg közül százan egyéb betegségekkel is küzdöttek, négy esetben nem érkezett jelentés komorbiditásról.

Hirdetés

A fertőzési ráta tekintetében változás történt az élbolyban: Kolozs megye az élre tört (3,66 ezrelék), lekörözve az eddig vezető Fehér megyét (3,66). A három ezrelékes határt elérő megyék további sorrendje: Szilágy (3,24), Hargita (3,22), Bukarest (3,18), Temes (3, 16).

És hogy egy pozitív rekorddal zárjuk a vírusjelentést: a gyógyultak száma is rekordot döntött. A hivatalos jelentés szerint az elmúlt 24 órában  3819 beteg mondhatta magáról, hogy átesett a fertőzésen.

Hirdetés