A járvány egyik jól ismert szaktekintélyét vádolja a DNA, hogy a maga malmára hajtotta a vizet

Közkórházi asszisztenseket fogott be a temesvári főorvos, hogy napi három órában a magánklinikájának végezzenek fizetős Covid-teszteket.

Hirdetés

Virgul Musta temesvári főorvos nevét a koronavírus-járvány tombolása idején ismerhette meg a híreket követő romániai lakosság, amikor a Victor Babeș járványkórház szakorvosaként rendszeresen szerepelt a sajtóban. A pandémia elleni küzdelem egyik széles körben ismert szaktekintélye ezúttal nem kedvező színben került be a napi híradásokba: az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hivatali visszaélés vádjával állítja bíróság elé.

A vádhatóság szerint saját magánklinikájának profitot hozó tevékenységekkel bízta meg a közkórház három ápolónőjét, akik munkaidejükben a klinikának végeztek el fizetős Covid-teszteket, sőt, még számlát is kiállítottak a szolgáltatásokról a pácienseknek. Az asszisztensek 2020 júliusa és novembere között, általában naponta 7 és 10 óra között foglalkoztak a magánklinika ügyeivel, megszegve ezzel a Victor Babeș kórházhoz köthető munkahelyi kötelezettségeiket, fittyet hányva a kórház belső szabályzatára és a munkaköri leírásra.

A közkórházat 12 173 lejnyi kár érte a három asszisztens ténykedése által, míg a magánklinika, amelyiknek Virgul Musta az egyik részvényese, 172 508 lej haszonra tett szert jogtalanul.

A DNA elrendelte, hogy zárolják a főorvos bankkártyáján a mintegy 12 ezer lejnyi kárnak megfelelő összeget, az ügyiratot pedig átadta a Temes megyei bíróságnak. A Victor Babeș kórház annyit közölt, hogy nem fog beavatkozni az eljárásba polgári jogi igénnyel.

Hirdetés