A hosszú hétvége hatása: négy napig keveset teszteltek, mégsem enyhül a nyomás a kórházakon

Az államfő elégedett a járványszámokkal, hamarosan nyithatnak a piacok.

Hirdetés

Klaus Iohannis államfő szerdán egy kampányrendezvényen, a bákói körgyűrű felavatásán elégedetten nyilatkozott a járvány romániai alakulásáról, ezért bejelentette, hogy a hétvégén újranyithatnak a piacok. Mint mondta, valóban kevesebb tesztet végeztek az utóbbi időszakban, de az esetszám-csökkenés egész Európában beindult. Tehát szó sincs az adatok befolyásolásáról, a helyes döntések meghozták a hatásukat – jelezte az államfő előre gondolva az esetleges spekulációkra.

A számok tényleg csökkenést mutatnak, ami valóban azzal áll összefüggésben, hogy negyedik napja keveset tesztelnek. Az elmúlt 24 órában hétvégi szinten működtek a tesztlaborok, 15 701 mintavétel történt, amiből 4916 új esetre derült fény. A pozitivitási ráta ennek megfelelően 31,31%-os. Legutóbb november 19-én haladtuk meg a tízezres napi esetszámot, de akkor közel 37 ezer tesztet végeztek.

A kórházakban viszont továbbra sincs csökkenés, az intenzív terápiás osztályokon rekord magas a súlyos állapotban lévő betegek száma: a 13 529 kórházi ápoltból 1260-an szorulnak intenzív ellátásra. Kedd reggel óta 135 halálesetet jelentettek, ketten mindössze a harmincas éveikben jártak, hárman a negyvenes korcsoporthoz tartoztak. Hét elhunytnak nem volt más ismert betegsége, öt esetben nem jelentették az esetleges alap- vagy társbetegséget.

Bukarestben 767 új esetet regisztráltak, majd Galac (365) és Konstanca (439) következik. Az erdélyi megyék közül Kolozsban magas még az esetszám (270), a többi megyében nincsenek kimagasló számok.

Hirdetés

Az elmúlt két hét lakosságarányos fertőzési rátája az alábbi táblázatban böngészhető:

Hirdetés