A gond az, hogy február 1-jétől elkezdenek lejárni a kétdózisos oltási igazolások

Kelleni fog a harmadik adag, hogy továbbra is lehessen plázába járni…

Hirdetés

A nemzet mikrobiológusa, valamint egészségügyi minisztere, Alexandru Rafila azt magyarázta a rádióban, hogy egy európai irányelv alapján hamarosan csak a harmadik oltással együtt marad érvényes az oltási igazolás. Mindazok esetében ugyanis, akik több mint 9 hónapja kapták meg a második oltásadagot, február 1-jétől kezdve már nem lesz érvényes a két dózis felvételét rögzítő dokumentum.

Vagyis akik májusban vagy még azelőtt kapták meg a második dózist, de eddig úgy gondolták, hogy a harmadikra már nincs szükségük, azok jobb, ha lassan ismét betérnek egy oltópontra.

Az újabb igazolásokért erre a linkre kell kattintani. Itt be kell jelentkezni azzal az e-mail-címmel amellyel korábban letöltöttük a kétdózisos igazolást, ekkor erre érkezik levélben egy link, ezzel tudunk belépni a fiókunkba. Itt a jobb felső sarokban a „Certificat nou” fülre kell kattintani, és be kell vezetni az adatlapon a kért adatokat, ezek alapján a rendszer néhány perc alatt új igazolást generál, amelyet le is tölthetünk PDF formátumban.

Az említett, 9 hónapos érvényességi időt rögzítő európai irányelv február 1-jei bevezetésével az illetékesek arra számítanak, hogy egy időre ismét felturbózza majd az oltás iránti érdeklődést. A miniszter hozzátette, aki augusztusban (vagy később) kapta a második adagját, annak egyelőre nem kell sietnie a harmadikkal.

Azt is mondta, hogy szerinte idén végre véget vethetünk a globális közegészségügyi vészhelyzetnek, a korábbi járványok tapasztalatai is azt mutatják ugyanis, hogy ahogy egy vírus fertőzőképessége növekszik, úgy csökken a patogenitása, azaz egyre veszélytelenebbé válik – ez történik most a koronavírus omikron variánsával.

Hirdetés