Fotó: Inquam photos/Octav Ganea

A diákok nagy része iskolába fog menni szeptember 14-étől. Három forgatókönyv közül választhatnak a sulik

Lesz iskola, ahova mindenki bejár, lesz ahova senki. Mindent a járványügyi számok irányítanak majd.

Hirdetés

Klaus Ionopotchivanoc Iohannis azt üzente: szeptember 14-én kezdődik az új tanév, a diákok nagy része pedig személyesen és életnagyságban jelen is lesz az iskolában, igaz, az online oktatást sem függesztik fel teljesen, ez ki fogja egészíteni a hagyományosat.

Az ország iskolái ugyanakkor nem egységesen mennek neki a kihívásnak,

hanem három forgatókönyv közül válogathatnak

– hogy melyik lép életbe, azt a helyi (megyei) illetékesek döntik majd el a helyi viszonyok függvényében.

Az első, zöld forgatókönyv akkor érvényes, ha az illető településen vagy negyedben kevesebb mint egy koronafertőzött jut ezer lakosra a legutóbbi 14 nap átlaga alapján – ebben az esetben minden tanuló iskolába megy.

A második, sárga forgatókönyv a közepes járványügyi kockázat esetén lép érvénybe, vagyis akkor, ha a legutolsó 14 nap tapasztalatai szerint 1–3 fertőzött jut 1000 lakosra. Ebben az esetben az oktatás vegyesen fog zajlani: az ovisok, elemi iskolások, valamint a 8–12. osztályosok bejárnak, a többiek egy része viszont otthonról tanul, hogy a sulikban meg tudják oldani a megfelelő távolságtartást.

A harmadik, vörös forgatókönyv (több mint 3 fertőzött jut 1000 főre az utóbbi 14 nap…) esetén mindenki online tanul, senki sem jár be.

Jelenleg mintegy 50 település van országszerte, ahol a vörös forgatókönyv lépne életbe, ha holnap kezdődne a tanév.

Az adatokat folyamatosan, naponta frissítik, így az iskolai forgatókönyv is színt vált az adott suliban, ha a járványügyi számok durvulnak.

Az otthon maradni kényszerülő gyerekek szülei a szükségállapothoz hasonlóan valószínűleg kapnak majd valamilyen állami támogatást,

Hirdetés

ha a gyerekfelügyelet miatt nem tudnak dolgozni – ezen még agyalnak a szakik.

A rászoruló diákok számára beígért állami tabletekről szóló újságírói kérdést Klaus elintézte annyival, hogy a kormány „a maximális sebesség mellett dolgozik az ügyön”. Kár, hogy kanyarban vannak.

Ha szeptember 14-e közül nagyon sok lesz a fertőzött, még az is lehet, hogy elhalasztják a tanévkezdést.

Kábé ennyit mondott.

Hirdetés