A budapesti mintát másolja Bukarest: a romániai hitelesek pénze sem vándorol a bankokhoz egy ideig

A pénzügyminiszter szerint itt is felfüggeszthetők lesznek a törlesztések háromnegyed évre.

Hirdetés

Ragadós a magyar példa: a jelek szerint Románia is alkalmazni fogja a magyar kormány által a koronavírus-járvány miatt kevesebb fizetéshez/bevételhez jutó személyek, illetve cégek megsegítésre kidolgozott intézkedést, amelynek lényege, hogy kilenc hónapra – vagyis az év végéig – felfüggeszthető a banki hitelek törlesztése.

Mindezt Florin Cîțu pénzügyminiszter mondta el szerdán a Realitatea Plus hírtelevíziónak.

A kormány várhatóan csütörtökön fogadja el az erről szóló sürgősségi rendeletet.

A miniszter megnyugtatott mindenkit (már talán a banokat kivéve), hogy a halasztás az összes hiteltípusra és a teljes bankrendszerre érvényes.

Hirdetés

Az ügyfeleknek elég telefonon jelezniük a banknak, hogy kérik a törlesztés felfüggesztését, a pénzintézeteknek pedig ezt utólag e-mailben kell visszaigazolniuk.

Cîțu azt is sietett jelezni, hogy a kamat nem halmozódik, vagyik nem áll fenn a veszélye annak, hogy az adósnak a kilenc hónap lejártával rögtön magasabb összegű törlesztőrészletet kelljen fizetnie.

Kedd este a miniszter még arról beszélt, hogy a nemzeti bankkal és a kereskedelmi bankokkal már 90 százalékban megállapodtak a részletekről, de akkor még rövidebb, »inkább hat, mint három hónaphoz közel álló” halasztásról beszélt.

Nos, a jelek szerint azóta arra a következtetésre jutottak, hogy nehogy már a román kormány alább adja, mint a magyar, úgyhogy, kedves hitelesek, aki a járvány miatti kényszerszabadságolások miatt kevesebb fizetést kap, esetleg, Isten őrizz, elbocsátották, az éljen a lehetőséggel!

Hirdetés