A beszerzett vakcinák fele a kutyának sem kell, több százezer dózis már a kukában landolt (FRISSÍTVE)

Miközben a járvány negyedik hulláma sakkban tartja az országot, a krízishelyzet miatt már a vakcina harmadik dózisának a beadását is felgyorsítanák. Közben a DNA is szimatol a vakcinabeszerzések ügyében.

Hirdetés

Frissítés:

Nem elég, hogy a kampány látványosan döcög, most még az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is bejelentette: bűnvádi eljárást indít a vakcinabeszerzések ügyében, mivel hivatali visszaélésre gyanakszanak. Egyelőre csak bizonyítékokat gyűjtenek, hogy kiderítsék, történt-e egyáltalán törvénysértés. Az eljárásról a kampány koordinátora is értesült, de Valeriu Gheorghițának csak annyi hozzáfűznivalója volt a témához, hogy tudomása szerint a beszerzési folyamat ugyanúgy zajlik valamennyi uniós országban, az eljárás menetrendjét pedig az Európai Bizottság állította össze.

A román állam egy rakást pénzt költött el, hogy tisztességesen bespájzoljon az Európai Unióban jóváhagyott oltóanyagokból, a következő számsorok viszont arra fognak rámutatni, hogy

enyhén szólva is optimisták voltak az előzetes becslések,

a lakosság túlnyomó többsége ugyanis továbbra sem kíván élni az immunizálás lehetőségével. Nézzük csak, hogy néz ki az oltásügyi bevásárlókosár:

  • Románia eddig 18 522 449 vakcinadózist kapott,
  • ennek alig több mint felét tudta felhasználni,
  • mivel eddig kevesebb mint 5,4 millióan keresték fel az oltópontok valamelyikét.

Persze az illetékesek hülyék lennének, ha megvárnák, hogy a raktárakban romoljon meg a beszerzett vakcinák nagy része,

Itt a nap híre is a témában: Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampány koordinátora kedden bejelentette, a delta variáns terjedése miatt Romániában is sürgősen, már a jövő héten el kellene kezdeni a harmadik dózis beadását, melyre a második adag után hat hónappal lehet jelentkezni ezen a honlapon, csak ezt épp most próbálják aktualizálni. Első körben ismét a fertőzésveszélyének kitett egészségügyi dolgozók és a pedagógusok lesznek jogosultak a vakcinára, de az idősek és a krónikus betegek is kérhetik. Hogy egészen pontosan mit jelent az, hogy felgyorsítják a kampány harmadik szakaszát, az a napokban fog eldőlni.

ezért Románia már közel 2,1 millió dózist eladományozott (értsd: el kellett, mert muszáj volt), 2,2 millió dózist pedig sikerült értékesíteni (el kellett adni, mert muszáj volt). A baj „csak” az, hogy közel 750 ezer vakcinadózis szavatossági ideje lejárt, ezeket szó szerint ki kellett dobni.

A felhasznált vakcinák többsége Pfizer-BioNTech típusú: a beoltottak 72 százaléka kapott ebből az oltásból, a szintén amerikai Moderna vakcinából viszont a jelentkezők 6,9 százaléka kapott, az AstraZenecából 7,9, az egydózisú Johnson & Johnson viszont 13 százaléknál tart.

Hirdetés

Az oltakozási kedv fokozatos csökkenését jól mutatja az is, hogy míg a kampány „csúcsán” közel 1000 oltásközpont működött az országban (ez akkor összesen 1481 oltópontot jelentett), már csak 580 működik (839 oltóponttal). A látványos hanyatlás június második felében kezdődött, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az oltásközpontok kihasználtsága már a felére csökkent. Az oltakozási kedv(telenség)et ez a grafikon illusztrálja a legjobban:

Kedden még kiderült az is, hogy Bukarest vezeti az átoltottsági országos listát 50 százalékkal, a második helyen pedig Kolozs megye áll 46,3 százalékkal. A 15-19 év közöttiek alig 20 százaléka kapott oltást a kampány során (163 ezren).

Hirdetés