A kollázshoz használt fotók forrása: Facebook

A benzin letudva, most az étolaj után kapkodnak az emberek – A kormány nyugalomra int

Semmilyen élelmiszerből nincs hiány, olajból is van elegendő.

Hirdetés

Az elmúlt héten már túl vagyunk egy benzinpánikon, ami teljesen feleslegesnek bizonyult. Az üzemanyag ma is ugyanolyan drága, mint tegnap volt, és még drágább, mint pár nappal ezelőtt. Naivak lennénk azt hinni, hogy nem lesz még drágítás, de a józan válasz erre nem az, hogy üres kanákkal megrohamozzuk a benzinkutakat.

A lakosság állandó riogatása az élelmiszer, vagy a hétköznapi létezéshez szükséges forrás hiányával elsősorban a Facebookon zajlik, álhírek, hamis információk célzott terjesztése révén. A benzintéma lejárt, a legújabb sláger az étolaj. A pánik újra a közösségi oldalakról indult: többen arról posztoltak, hogy egyesek nagy tételben vásárolják az étolajat. Minél több emberhez eljutottak a felvételek, annál többen gondolták úgy, hogy ideje olajat venni.

Menetrend szerint a kormány reagált a hisztériára: a mezőgazdasági minisztérium és a kabinet is biztosította a lakosságot, hogy nincs hiány olajból vagy egyéb élelmiszerből. A szaktárca vezetője, Adrian Chesnoiu nyugalomra intett. Minden reggel ellenőrzik az ország aktuális készleteit, létezik egy csak ezzel foglalkozó kríziscsoport – mondta.

A kormány egyébként borsos büntetéseket rótt ki a benzinpánikot okozó kutakra, az álhírek és a drágítások visszaszorításáért beígért intézkedések, úgy tűnik, még nem hatásosak.

 

Hirdetés