A BBTE „aggodalommal vett tudomást” a mocskos szájú Szamosközi professzor megnyilvánulásáról

A pszichológia kar tanára minősíthetetlen, útszéli stílusban beszél diákjairól.

Hirdetés

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége és etikai bizottsága „elemzi” azt a helyzetet, amelyről egy durva, trágár tanári megnyilvánulásról készült videó nyilvánosságra kerülése után értesült, és amely videónak a főszereplője dr. Szamosközi István professzor, a pszichológia kar korábbi dékánja, a kar alapítója és jelenlegi oktatója.

A félperces videóban, amelyet a múlt héten tett közzé a Facebookon a pszichológia kar egyik volt diákja, Szamosközi István professzor láthatóan bosszankodva értesül arról, hogy amíg ő távol volt a számítógépétől, kollégája szünetre engedte az éppen zajló online órán részt vevő diákokat.

„Hé!” – szólal meg Szamosközi, mire kollégája azt mondja, hogy (a diákok) szüneten vannak. „De miért vannak szüneten b.zmeg? Tudják, hogy jövök vissza. Isten b.ssza meg!” – reagál a professzor, mire a kollégája válaszol, hogy öt perc szünetet adott a diákoknak. „B.sszameg, mondtam, hogy jövök vissza, erre te elküldöd szünetre!” – jön az újabb elégedetlenkedés, majd a végszó: „Gyúrja beléjük a f.szát”.

Figyelem, az alábbi videó trágár beszédet tartalmaz, ne nézze meg, ha zavarja az ilyesmi:

Hirdetés

„A szóban forgó helyzetet jelenleg a BBTE Vezetősége és a BBTE Etikai Bizottsága elemzi, és a jelen helyzetnek megfelelő intézkedéseket tesznek, annak érdekében is, hogy a jövőre nézve megelőzzük a hasonló helyzeteket, valamint hogy az Etikai és Szakmai Viselkedési Kódexnek és a BBTE Diszkriminációmentességi Útmutatójának megfelelő akadémiai magatartást szorgalmazzunk” – áll a közleményben, amelyet a sajtónak nem juttattak el, de az egyetem honlapján megtaláltuk.

Az ügy kapcsán Fóris-Ferenczi Rita, a BBTE pszichológia karának dékánhelyettese a Kolozsvári Rádiónak azt nyilatkozta, hogy ha a diákok úgy érzik, sérelem érte őket, tegyenek panaszt az egyetem etikai bizottságánál, más útja nincs az eset kivizsgálásán. Szamosközi István pedig elismerte, hogy részéről hiba volt így beszélni, elnézést kért érte, de azt is hozzátette, hogy a diákok gyávák ahhoz, hogy panaszaikat névvel vállalják.

A közzétett videóra egyébként több százan reagáltak és meg is osztották, a kommentekben pedig sok egykori és jelenlegi pszichológus-hallgató is megszólal jelezve, hogy Szamosközi István viselkedése és beszédstílusa régóta ismert az egyetemen a diákok és a tanárok körében. Vannak viszont olyan megszólalók is, akik védelmükbe veszik az oktatót. A Kolozsvári Rádió úgy tudja, a pszichológia kar jelenlegi diákjai készítettek egy dokumentumot, amely tartalmazza a professzorral szembeni vádakat.

Hirdetés