Késik, de legalább koszos. Ja és drága is, ráadásul júliustól tovább drágul a vonatjegy

Ha a CFR így folytatja, csak az éves fakírtalálkozó résztvevői fognak a járatain utazni.

Hirdetés

A Román Vasúttársaság (CFR) július 1-jétől jegyáremelést tervez. Ezt ugyan a közlekedési minisztériumnak még jóvá kell hagynia, de tekintve, hogy 2013 óta nem volt drágítás, a társaság pedig amúgy is ramaty anyagi helyzetben van, alighanem rá fognak bólintani.

És akkor az egyszeri utasban felmerül a kérdés:

höööö?!

A jegyárak a szolgáltatás minőségéhez képest ugyanis már így is irreálisan drágák. Én például pár hete utaztam a CFR egyik járatával egy valamivel kevesebb, mint 200 kilométeres távon, és a teljes árú jegyre 52,4 lejt fizettem. Vagyis két embernek ugyanazt a távot már érdemesebb autóval megtenni, hiszen a kettejük vonatjegye 104,8 lejbe fájna, miközben autóval a drága (6,9 lej/liter) benzin mellett is kijön egy nyolcvanasból az út.

Oda-vissza az már majdnem 50 lej különbség,

és bár a pénz nem boldogít, abból az 50 lejből lehet olyan dolgokat vásárolni, amik viszont igen.

Plusz autóval időt is spórolunk: vonattal több mint 3 és fél óra az említett út, autóval viszont meg lehet járni 3 óra alatt. (Az idő meg ugye pénz, és a pénz nem boldogít, de… lásd fennebb.)

És még egyszer: a szolgáltatás minősége. Koszos fülkék, eldugult mosdók, nem kívánt szaghatások, a közlekedési etikettre nagy ívben tojó utastársak, bunkó kaller és így tovább. Persze bizonyos szakaszokon magánvonat-társaságok is indítanak járatokat, amelyek jóval olcsóbbak, mint a CFR, ám ezek is régi, máshol kiszuperált, legtöbbször nem túl tiszta szerelvények, amelyek a pályák ramaty állapota miatt gyorsabban sem igen tudnak haladni, mint állami társaik. Minderre rájön még az is, hogy a CFR alkalmazottakat ramatyul fizetik,

vagyis nem is túl motiváltak a jól végzett munkára.

A decemberi spontán sztrájk közben derült ki, hogy olyan mérnök is van a vállalatnál, aki mindössze 2300 lejes bért kap. (A vasutas szakszervezet vezetője mondta ezt el, akinek a neve nem más, mint: Rodrigo Maxim.) Bár azóta kaptak némi béremelést a vasutasok, ez csak helyi érzéstelenítés.

A probléma sokkal mélyebben gyökerezik a CFR háza táján.

Hirdetés

Elsősorban abban keresendő, hogy évtizedek óta politikai alapon kinevezett, többnyire hozzá nem értő intelligens mosóporokat vezetőket pakolnak oda „megreformálni” egy egyre kilátástalanabb helyzetben lévő óriásvállalatot, amelynek az energiaválság sem kedvez: az áramszolgáltató például újabb 98%-os drágítást lengetett be nekik.

Eközben az utasok jó része már elpártolt tőlük, hiszen autóval sokkal jobban megéri hosszú útra indulni (ja, hogy nem környezetbarát? – pfff), a maradék utasaikat pedig rendszeresen szembe köpik az általuk kínált úgynevezett szolgáltatással. (Tisztelt utasaink, a szembeköpés 1 óra 50 percet késik. Megértésüket köszönjük!)

Eközben Sorin Grindeanu közlekedési miniszter azzal jön, hogy az országos helyreállítási tervbe foglaltak értelmében

a Román Vasúttársaságot gazdaságilag hatékonyabbá kell tenni.

Sejthettük volna, hogy ezalatt azt érti, hogy az utasoknak kell majd többet fizetni a menetrendszerű késésért.

(A CFR járataival való utazás okozta sokkról itt közöltünk fantáziaalapú élménybeszámolót.)

Hirdetés