A vasutasok győzelmével ért véget a jókora káoszt okozó spontán sztrájk (FRISSÍTVE)

A fizetésükkel elégedetlen munkavállalók munkabeszüntetése miatt több szerelvény is leállt. A tiltakozás hétfőn délután ért véget, miután a szállítási minisztérium béremelést ígért a CFR-alkalmazottaknak.

Hirdetés

Frissítés: Hétfőn délután végre megegyezett a vasutas-szakszervezetek képviselőivel a szállításügyi minisztérium: január elsejétől fizetésemelést ígértek a CFR alkalmazottainak, a fogyasztói árak növekedésével arányosan. A spontán tiltakozás jókora káoszt okozott, mintegy száz (köztük nemzetközi) vonatjáratot érintett.

Pompásan időzített spontán sztrájkba lépett karácsony előtt néhány nappal a vasutasok egy része: hétfőn reggel szerelvények javításával foglalkozó alkalmazottak szüntették be a munkát, mivel nem tetszik nekik, hogy a kormány nem akarja megemelni a béreiket.

A beszámolók szerint első körben országszerte mintegy 1500 vasúti alkalmazott tagadta meg a munka felvételét, többek között, Kolozsvárott, Brassóban, Aradon, Máramarosszigeten, Craiován, Jászvásáron és Bukarestben.

Később a vasúti infrastruktúra karbantartásáért felelős részleg dolgozóinak egy része is csatlakozott a sztrájkolókhoz.

A vasutas szakszervezet vezetője, Rodrigo Maxim szerint az alkalmazottak a korábban előirányzott 35 százalékos béremelést követelik, amelyet a kormány elhalasztott, a tervek szerint 2023-ig.

Az érdekképviseleti illetékes szerint

a bérek befagyasztása nyomán sokaknak már a napi kiadásokra sem futja,

hiszen a rezsiköltségektől az élelmiszerárakig minden nőtt az elmúlt hónapokban.

Állítása szerint olyan mérnök is van, aki csupán nettó 2300 lejes fizetést kap havonta.

A munkakörülményekre is panaszkodnak, hiszen a mozdonyok és a kocsik jelentős része megérett a cserére, de a kormány eddig nem sokat tett ennek érdekében.

Hirdetés

A konfliktust elsimítandó Sorin Grindeanu közlekedési miniszter egyeztetésre hívta a vasutasok képviselőit.

Előzetesen azonban jelezte: beszélt a vasút vezetőivel, akik elismerték, hogy az ágazat nehéz helyzetben van.

És újabb kemény döntések várhatók: Grindeanu szerint az EU-s újjáépítési tervben foglaltak értelmében a Román Vasúttársaság összes ágazatában – az utasszállító, a teherszállító és az infrastruktúra karbantartásáért felelős részlegen is – gazdaságilag hatékonyabbá kell tenni a működést.

Elmondta: olyan megoldást vár a problémákra, amelyek gazdaságilag is megalapozottak.

A miniszter szerint

ha csak 10 százalékkal emelnék a béreket, az már egymilliárd lejjel terhelné meg a költségvetést,

miközben a vasutasok jogállásáról szóló törvény értelmében 40 százalék körüli emelésre lenne szükség.

Az országossá terebélyesedett sztrájk eleinte nem akadályozta a vasúti forgalmat, de aztán a Digi 24 hírcsatorna szerint több vonalon is leálltak a szerelvények, egyes dél-romániai szakaszokon már 100 perces késéseket is jelentettek. Olyan vonal is volt, ahol a vonatok leállása miatt az utasok gyalog indultak útnak.

 

Hirdetés