Ha esetleg égne a vágytól, hogy a Román Hírszerző Szolgálatnál dolgozzon, itt az alkalom

Éppen munkatársakat keresnek. Persze néhány egzotikus nyelv ismerete nem árt.

Hirdetés

A Román Hírszerző Szolgálatnál (SRI) a jelek szerint pénzeső hullott, mert munkaerő-toborzásba kezdett.

A román titkosszolgák ráadásul nem valamilyen hivatalos úton hirdették meg az állásokat, hanem egyszerűen a Facebookon.

Persze nem azt várják, hogy mindenki besétáljon az utcáról, aki ég a vágytól, hogy balkáni James Bond lehessen: azért vannak követelmények.

Ezúttal azt várják el, hogy a jelentkezők egzotikus nyelveket ismerjenek. Ráadásul alaposan.

A nemzetbiztonsági helyzet, illetve a világpolitikai fejlemények tükrében nem meglepő, hogy albán, arab, azeri, kínai, koreai, dari, héber, grúz (vagy georgiai, ahogy tetszik), hindi, kurd, pastu, perzsa, pandzsabi, cigány, orosz, szerb, tatár, ukrán és urdu nyelvben jártas közreműködőket keresnek.

Az álláshirdetésből kiderül: akkora szükség van rájuk, hogy még az egyetemi diploma sem követelmény, elég a középfokú végzettség is.

Hirdetés

Az elvárás az, hogy a jelentkező a lehető legbehatóbban ismerje az adott nyelvet, olyannyira, hogy a legapróbb árnyalatokat is meg tudja különböztetni, hogy olyan információkat is észrevegyen, amelyek fölött esetleg az adott nyelvet jól, de nem tökéletesen ismerő elemzők átsiklanak.

Figyelemre méltó, hogy magyarul tudó munkatársakat nem keresnek. Igaz, meggyőződésünk, hogy ilyen alkalmazottakból nincs hiány román hírszerző barátainknál.

Legalább azon a szinten, hogy a petárdát bombának fordítsák.

Hirdetés