Forrás: Sorin Grindeanu/Facebook, Wikipedia

2023 volt a legmelegebb év eddig Romániában. Melyik szóra kerestek rá legtöbbet a tavaly? – hírmix kedden

Illetve a legújabb elektromos vonat, amit a lengyelektől hozattunk, máris meghibásodott a teszteken.

Hirdetés

 

Románia legmelegebb éve volt 2023

 

A hőmérsékletek historikus méreteket öltöttek az országban a környezetvédelmi minisztérium legújabb bejelentése szerint – az valószínűleg nem is kifejezés, hogy nagyon meleg évet hagytunk magunk mögött. Románia átlaghőmérséklete 2023-ban 12,5 Celsius-fok volt, a hőmérséklet pedig 2,3 fokkal tér el az 1981-2010-es normálértéktől. Ugyanakkor a 2012-2023-as időszak a meteorológiai mérések történetének legmelegebb 12 egymást követő éve az Országos Meteorológiai Igazgatóság szerint.

Az eddigi legmelegebb évben volt egyben a legmelegebb karácsony is, a legmagasabb hőmérsékleti érték 17 fok volt, a calafati meteorológiai állomás pedig csaknem 21 fokot mért, ami az elmúlt hat év hőmérsékleti rekordja. A minisztérium közleményében arra is kitér, hogy a globális felmelegedés okozta hőmérsékleti anomáliák a közeljövőben csak rosszabbodni fognak – gyakoribb és erőteljesebb lesz, intenzívebbé válik, súlyosbítva az aszályok, árvizek, hurrikánok és tűzvészek okozta károkat és emberveszteségeket.

 

Alig hozattunk vadiúj elektromos vonatot Lengyelországból, már le is robbant

 

Románia az elmúlt 40 évben nem vásárolt elektromos vonatot, amikor igen, akkor meg egyből nem működik – derült ki a tavalyi év utolsó napján, miután a Lengyelországból hozatott új elektromos vonat tesztelése során a szerelvény elromlott.

A vasúti hatóságok jelenleg vizsgálják, hogy a múlt hónap elején hozott vonat miért romolhatott el. Ștefan Roșeanu, a Vasúti Reformhatóság igazgatója szerint a motor áramellátásában keletkezett rövidzárlatról van szó, emiatt viszont a teljes áramellátó rendszerét ki fog kelleni cserélni és újat hozatni Lengyelországból.

Az Alstom által szerződtetett 37 darabból álló első, interregionális elektromos vonat az első új vonat, amelyet Románia az elmúlt 20 évben és 40 évvel az utolsó elektromos vonat beszerzése után vásárolt. A 37 darab elektromos szerelvényt (RE-IR1) az Alstom Ferroviaria SpA gyártja katowicei üzemében, és a fővárost fogja összekötni az ország főbb városi központjaival. Romániában jelenleg távolsági villamos motorvonatok a következő útvonalakon közlekednek:

Hirdetés

 

    • Bukarest – Konstanca
    • Bukarest – Brassó – Arad – Temesvár
    • Bukarest – Brassó – Kolozsvár
    • Bukarest – Brassó – Déda – Kolozsvár
    • Bukarest – Brassó
    • Bukarest – Jászvásár
    • Bukarest – Szucsáva
    • Bukarest – Galac
    • Bukarest – Krajova – Zsilvásár – Petrozsény – Piski
    • Bukarest – Krajova – Temesvár – Arad
    • Kolozsvár – Temesvár
    • Kolozsvár – Szucsáva – Jászvásár

 

Tavaly a nimfománia volt a legkeresettebb kifejezés az online szótárban

 

Nem hallott még egy szóról? Szókincsét bővítené? Az interneten minden lehetséges, ahogy ez is: sokféle online szótár áll rendelkezésünkre – értelmező szótár, rokonértelmű szavak gyűjteménye, esetleg ott a bátrabbaknak az etimológiai szótár is. Bár az erdélyi magyarok szókeresési szokásairól külön felmérés nem született ugyan (a magyar szókeresési tendenciák egyelőre nevekre és címekre szorítkoznak a Google kereséseken belül), a romániai lakosságra vonatkozó felmérést szerint 2023-ban az emberek a nimfománia szóra kerestek rá a legtöbbet a Dexonline felületén (DEX – Dicționarul Explicativ al Limbii Române, magyarul a román nyelv értelmező szótára), mégpedig nem is kevésszer: 199.000 darab keresést mutattak ki.

Kevesebb mint 50 000 találat választja el a 2. helyen landoló pedáns szót 148 000 találattal, a 3. helyen pedig az empátia szó végzett, sokkal kisebb különbséggel, 127 000 találattal. Szintén az első 10 szó között van a pragmatikus, asszertív, ntur, paradigma, amely, nőgyűlölő és képmutató.

A(z eredetileg román nyelvű) lista furcsaságai között az ntur szó azonban nem elütés vagy megtévesztés: hangutánzó szó, amely a vadgerle turbékolását hivatott imitálni.

 

Hirdetés