2021-től Nelu hiába hoz haza jobbkormányos autót Angliából, mert nem lehet már forgalomba íratni

A Brexit átmeneti időszakának végével a balesetveszélyes jobbkormányosok többé nem kellenek.

Hirdetés

2021. január 1-étől – ha a Brexit átmeneti időszakát lezáró dátum, 2020. december 31. nem változik – többé a Nagy-Britanniából származó jobbkormányos autókat sem lehet forgalomba íratni Romániában.

Az EU-n kívüli országokból származó jobbkormányos autókat már 2018-ban kitiltották az országból, ám az EU akkor nem engedte, hogy az intézkedést az akkor még uniós tag Nagy-Britanniára – illetve az ott gyártott járművekre – is kiterjesszék, ugyanis ez a szabad áruforgalmat akadályozta volna szerintük. Korábban az EU Lengyelország és Litvánia ellen is kötelezettségszegési eljárást indított, amiért megpróbálták megakadályozni a szigetországból érkező autók forgalomba íratását, hiába bizonyítják a statisztikák, mennyire veszélyes jobb menetirányú közlekedési környezetben a jobbkormányos autók használata, hiszen a sofőrök nem látja át rendesen a forgalmat, előzésnél pedig egyenesen vakon mennek ki a szemközti sávra. (Vagy anyu szól az anyósülésről, hogy jön-e szemből valami, de a jogosítványt nem két személy részére bocsátják ki alapvetően.)

A statisztikák szerint a jobb menetirányú közlekedésben használt jobbkormányosok esetében 40 százalékkal nő a baleset kockázata, azon balesetek 85 százalékában pedig, amelyben ilyen autók érintettek, a jobbkormányos autók sofőrje a vétkes. Hogy mégis olyan népszerűek Romániában (is) a jobbkormányosok, annak az az oka, hogy akár 40–60 százalékkal is olcsóbbak, mint az ugyanolyan típusú balkormányos kocsik.

A jelenleg már fogalomba íratott jobbkormányosok esetében (tavaly mintegy 70 ezer ilyen jármű volt már bejegyezve hazánkban) egyelőre nincs olyan törvény, amely arra kötelezné a tulajdonost, hogy szereltesse át a kormányt a bal oldalra. Abban az esetben azonban, ha egy ilyen jármű nagyobb átalakításon megy keresztül, egy újabb ellenőrzésen már csak úgy kap újra forgalmi engedélyt, ha a kormány is átkerült balra.

Korábban a hatóságok csak arra kötelezték a jobbkormányosok tulajait, hogy cseréljék ki a fényszórókat a kontinentális közlekedési szabványoknak megfelelőkre. Találja ki, hogy trükköztek-e ezzel a szabállyal a találékony hazai sofőrök…

Hirdetés