Újabb kisvárosnyi külföldi melóst vár jövőre Románia, a munkaerőhiány mértéke ugyanis elkeserítő

Jövőre 30 ezer külföldi állampolgár kaphat munkavállalási engedélyt Romániában a munkaügyi minisztérium legújabb határozat-tervezete szerint.

Hirdetés

Ez elsősorban ázsiai melósokat jelent, a statisztikák szerint ugyanis főleg Vietnamból, Törökországból és Kínából érkeznek hozzánk munkavállalók.

Hans nem jön hozzánk húzni az igát, mert neki étterme van Frankfurtban, nála mosogatnak (feketén) az erdélyi melósok, Ionică és Janika, hogy legyen miből hazaküldeni az asszonynak és a gyerekeknek az ötszázeurósokat, meg a Mozart bonbont.

Idén egyébként szintén harmincezer volt a felső küszöb a külföldieknek kiadott munkavállalási engedélyek tekintetében – előbb húszezret engedélyeztek, de időközben hozzácsaptak a kerethez még tízezret.

Ez nem azért történik, mert a gyíkemberek így próbálják meg felszámolni Románia sosem volt nemzetállam-jellegét, hanem mert rettenetesen nagy az országban a munkaerőhiány. Ez részben a szomorú demográfiai adatoknak, és a hazai társadalom elöregedésének tudható be, részben pedig éppen a nyugat felé mutató gazdasági migrációnak: a mieink Nyugat-Európában vagy Amerikában, az ázsiaiak meg nálunk próbálnak szerencsét.

Hirdetés

Az idei év első felében a hazai munkaadók 97 ezer betöltetlen posztot jelentettek be, ami több mint harmincezerrel meghaladja a tavalyi értéket. Idén szeptember végéig több mint 21 ezer munkavállalási engedélyt bocsátottak ki hazánkban külföldiek számára, ami nagyjából kétszer annyi, mint egy évvel korábban.

És ezek még csak a lepapírozott, statisztikailag követhető adatok, ki tudja mennyien dolgoznak nálunk feketén, és ki tudja, mennyien dolgoznak a romániaiak közül feketén más országokban…

Hirdetés